Pudarić pozdravio optužnicu protiv Macića

Radiosarajevo.ba
Pudarić pozdravio optužnicu protiv Macića

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić pozdravio je odluku Tužilaštva BiH da podigne optužnicu za zločine počinjene protiv srpskih civila u Bradini 1992. godine.

        Iz Kabineta potpredsjednika FBiH saopšteno je da Pudarić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu i pokrenuti proces utvrđivanja činjenica, "kako bi se u okviru nezavisnih pravosudnih organa BiH dali odgovori o zločinu počinjenom u Bradini nad srpskim civilima 1992. godine".

        "To je jedini način da se prestane sa bilo kakvom vrstom spekulacija i da porodice žrtava ipak dobiju bilo kakvu vrstu satisfakcije, te da odgovorni za ove zločine budu kažnjeni. Očekujem da se tokom procesa utvrdi i ko je izvršavao, a što je možda još bitnije, ko je naložio zločin", istakao je Pudarić.

        U Bradini, selu koje više ne postoji, prije rata živjelo je 1 200 stanovnika u 280 srpskih domaćinstava.

        Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o ponovnom otvaranju istrage protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zijada Landže, koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima u Konjicu.

        Alagić, Špago i Landžo osumnjičeni su da su od maja 1992. do kraja 1995. godine organizovali ili neposredno učestvovali u ubistvu 48 Srba na području sela Bradina i Glavatičevo u opštini Konjic.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije