Pucnjava u pravcu ambasade SAD-a

Radiosarajevo.ba
Pucnjava u pravcu ambasade SAD-a

22:30 Završena sjednica Predsjedništva kojoj Nebojša Radmanović nije mogao prisustvovati iz objektivnih razloga. novinarima se obratili Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Almir Džuvo, Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Opširnije 

22:00 Završen uviđaj na raskrsnici ispred Ambasade SAD. Glavna gradska prometnica, ulica Zmaja od Bosne ponovo otvorena za promet. 

21:30 Iz Tužilaštva BiH saopćeno da dvije osobe za koje se pretpostavljalo da su Jašarevićevi pomagači i koje su lišene slobode kod Željezničke stanice, najvjerovatnije nisu u vezi sa ovim terorističkim činom. Istovremeno, Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama, istražuje određeni broj osoba koje se dovode u vezu sa ovim činom, ali o njihovom identitetu ne može govoriti u interesu istrage.

21:00 Započela vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se govori o siguirnosnoj situaciji u zemlji. Opširnije

18:50 - u Zgradu Ambasade uputio se Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. Novinarima su se obratili on i ambasador SAD Patrick Moon, koji se zahvalio policiji i građanima na podršci prilikom napada na Ambasadu. 

Reakcije na napad na Ambasadu

18:20 Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primio je Jašarevića koji će biti operisan i uz policijsku pratnju odveden iz bolnice. Portparolka KCUS-a, Biljana Jandrić, izjavila je za Srnu da nema potrebe da Jašarević bude dalje hospitalizovan.

18:15 Prema našim izvorima iz policjie, Jašarević je sa sobom imao torbu u kojoj je imao nekoliko okvira municije za automatsku pušku 'kalašnjikov'.

18:05 Napadač na američku Ambasadu 23-godišnji Mevlid Jašarević je lakše ranjen u nogu, izjavio je policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić. Jašarević je primljen u Klinički centar univerziteta u Sarajevu, a zadobio je prostrelnu ranu desne natkoljenice.

17:55 Ranjena su dva policajca prilikom današnje pucnjave ispred Američke ambasade. Oba su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i nisu u životnoj opasnosti.

17:30 Prema našim pouzdanim policijskim izvorima, bila su tri napadača: Mevlid Jašarević nije ubijen; ranjen je i trenutno je u bolnici. Druga dvojica su pod kontrolom.

Ko je Mevlid Jašarević?

17:22 Iz SIPA-e tvrde da niko nije ubijen, i da je samo jedan napadač uhapšen, tvrdi portparolka SIPA-e Željka Kujundžija. S druge strane, pak, policijski izvori špekuliraju da su bila četiri napadača, ali da su "pod kontrolom".

Snimak na kojem se vidi kako policija puca na napadača (TV1)

17:09  Prema informacijama Federalne televizije, napadač na Ambasadu SAD-a u Sarajevu zove se Mevlid Jašarević (1988), iz Novog Pazara.

Pogledajte više fotografija

Ukoliko se radi o istoj osobi, Mevlid Jašarević, pripadnik vehabijskog pokreta, u Novom Pazaru je 30. 11. 2010., privedeni u Novom Pazaru, jer je zajedno sa Fatmirom Muratovićem, policiji bio sumnjiv tokom posjete stranih ambasadora ovom gradu.

Foto: Dado Ruvić/Reuters

Za ovu osobu može se saznati i da je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je uzeo 100.000 evra. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije, po informacijama srbijanskog Pressa. Po istom izvoru, Jašarević je jedno vrijeme boravio u Gornjoj Maoči, a u Novi Pazar se vratio 'da širi Islam'.

17:02 Iz SIPA-e su nam kazali da su sigurni u samo jednog napadača, kojeg je policija ranila, i preuzima ga Hitna pomoć. Operativci SIPA-e su na terenu, ali još uvijek nema informacija o eventualnim drugim napadačima.

16:48 Ranjen je jedan pripadnik obezbjeđenja Američke ambasade, državljanin BiH, koji nije u životnoj opasnosti, kažu u opštoj bolnici "Abdulah Nakaš".



16:46 Prema informacijama s Federalne televizije, napadač leži na tlu, prekriven zelenim platnom i navodno je još uvijek živ.

16:42 Glasnogovornica Kliničkog centra Biljana Jandrić kaže za Radiosarajevo.ba da još ni jedna odoba nije dovežena u CUM.


Snimak su napravile kolege sa SensServisa

16:27 Došlo je i vozilo hitne pomoći kako bi odvezlo tijelo ubijenog napadača. Pucnjava je prestala, javlja reporter Radiosarajevo.ba

16:19 Reporter OBN-a javlja da je moguće da su u okolini još dvojica napadača. Te da su evakuisani građani iz obližnih zgrada

16:17 Federalna TV javila je da je napadač ubijen.  


Foto: N24.ba

16:11 Nezvanično saznajemo da je svo osoblje ambasade neozlijeđeno, ali po nekim izvorima ima povrijeđenih na ulici. Nesložbeno se saznaje da se radi o dva policajca.

16:
00 Glasnogovornica  Ambasade SAD Sanja Pejčinović  potvrdila nam je da je došlo do pucnjave u blizini ambasade. Takođe je rekla da je Ambasada u ovom trenutku zatovrena i da se čeka da policija uspostavi red.


15:45 Danas oko 15:30, nepoznata je osoba pucala iz vatrenog oružija u pravcu zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Trenutno se ispred ambasade nalazi veliki broj policajaca .Svjedoci sa lica mjesta kažu da je naoružani čovjek još uvijek na raskrsnici, i da je područje blokirano.

Svjedoci govore da se radi o oružju poznatijem kao kalašnjikov, te da je muška osoba odjevena u maskirnu uniformu.

Nova zgrada ambasade SAD u Sarajevu nalazi se u centru grada, u kvartu Marijin Dvor, a u neposrednom okruženju su hotelHoliday Inn, Mašinska škola, Zemaljski muzej, poslovna zgrada Importanne i univerzitetski kampus.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije