PSBiH danas o imenovanju Slave Kukića

Radiosarajevo.ba
PSBiH danas o imenovanju Slave Kukića

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas će u Sarajevu sjednicu na kojoj se očekuje izjašnjavanje zastupnika o imenovanju Slave Kukića na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Potsjetimo, Predsjedništvo BiH izabralo je Kukića za mandatara Vijeća ministara BiH, međutim, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH prošle sedmice nije podržala njegov izbor, što nije obavezujuće za glasanje u Zastupničkom domu.

Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, sa sedam glasova protiv i pet za, nije podržala kandidaturu Slave Kukića, odnosno nije dala preporuku Predstavničkom domu PSBiH za imenovanje Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Odluka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom, a za konačno potvrđivanje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH predloženom kandidatu potrebna je opšta i entitetska većina.

U komisijskoj fazi protiv izbora Kukića glasali su parlamentarci iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke, Demokratskog narodnog saveza, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice BiH, HDZ 1990 i Stranke za BiH, a povjerenje su mu ukazale Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, članovi Komisije iz Saveza za bolju budućnost BiH i Demokratske narodne zajednice BiH.

Ukoliko Kukić ne dobije potreban broj glasova, Predsjedništvo BiH dužno je da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi ime novog mandatara za Savjet ministara BiH.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 12:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije