Prvi slučaj 'nove gripe' u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Prvi slučaj 'nove gripe' u Federaciji

osvježeno u 18:20

Laboratorijskom analizom na Institutu za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas u poslijepodnevnim satima je potvrđeno da je na području Federacije BiH registriran prvi slučaj obolijevanja od virusa nove gripe H1N1.

Naime, nalaz ženske osobe (1996. godište) sa područja Ljubuškog koja je boravila u Australiji i za koju je prethodno postavljena sumnja na obolijevanje od ovog virusa, pozitivan je na virus nove gripe H1N1.

Opće zdravstveno stanje oboljele je dobro i ona se nalazi u kućnoj izolaciji.

Pacijentica, kao i osobe iz njenog bližeg kontakta su pod zdravstvenim nadzorom, a zdravstvena služba u FBiH poduzima sve potrebne mjere.

Nalaz druge ženske osobe sa područja Sarajeva za koju je danas ujutro postavljena sumnja na obolijevanja od novog virusa gripe je negativan, odnosno u ovom slučaju je isključena zaraza virusom gripe H1N1.
....
Federalno ministarstvo zdravstva za sutra najavljuje press konferenciju povodom pojave sumnjivih slučajeva virusa gripe H1N1.

Na području Federacije BiH registrirana su dva sumnjiva slučaja pojave obolijevanja od virusa nove gripe H1N1, navodi se u saopćenju.

Radi se o ženskim osobama s područja Sarajeva, odnosno Ljubuškog koje su odvojeno boravile u Australiji i koje nisu zajedno doputovale u Bosnu i Hercegovinu.

Obje osobe imaju blage simptome, te se provode potrebne dijagnostičke procedure, a definitivni laboratorijski nalazi će potvrditi da li se radi o gripi H1N1.

Obje osobe, kao i one osobe koje su s njima bile u bližem kontaktu su pod zdravstvenim nadzorom, a zdravstvena služba u FBiH poduzima sve potrebne mjere.
...

Federalna televizija je ranije javila da se sumnja na oboljenje muškarca iz Sarajeva i djevojke iz Ljubuškog, što je demantiralo Ministarstvo zdravstva FBiH koje tvrdi da je riječ o dvije ženske osobe.

Kod djevojke iz Ljubuškog koja je nedavno stigla iz Australije brzi test je pokazao da je u pitanju gripa, no da li je u pitanju virus H1N1 ne može se znati do konačnog rezultata PCR testa.

Djevojka nema teže simptome i upućena je na kućno liječenje.

rtvfbih.ba/fena/radiosarajevo.ba

Vezano:
Potvrdjeno: 'nova gripa' u BiH
Nema 'nove gripe' u Federaciji
Rezultati testa na virus H1N1 za dva dana
Banja Luka: Sumnja se na prvi slučaj nove gripe u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije