Prvi mart: Zatvaranje izbornih listi – antidržavni čin

Radiosarajevo.ba
Prvi mart: Zatvaranje izbornih listi – antidržavni čin


Koalicija organizacija civilnog društva Prvi mart na današnjem je sastanku u Sarajevu, na kojem su učestvovali predstavnici Koalicije iz Zvornika, Srebrenice, Bratunca i Prijedora,  pozdravila ostvareni napredak i djelovanje koalicije Prvi mart širom BiH, postignute rezultate na zagovaranju zakonske zaštite povratnika, prikupljanju podataka o bh. građanima u inostranstvu, te povezivanju lokalnih udruženja od Prijedora do Višegrada, kao i onih u dijaspori.

Napadi na povratnike

Iz Koalicije je saopšteno i da osuđuju nastavak diskriminacije građana nesrpske nacionalnosti, te finansijske i administrativne pritiske usmjerene protiv povratničkih udruženja u Prijedoru, Srebrenici, Višegradu i drugim gradovima entiteta RS. Istovremeno su pozvali političare u Sarajevu da preuzmu odgovornost i podignu glas protiv sistematskih kršenja ljudskih prava u ovom entitetu.

„Ovim putem želimo uputiti javnost da se širom RS-a svakog dana dešavaju otvoreni napadi na povratničku populaciju, od zabrane okupljanja na godišnjici otvaranja logora u Trnopolju kod Prijedora, preko poništenja ličnih dokumenata u Srebrenici i Foči, zanemarivanja osnovnih potreba u povratničkim zajednicama poput isključivanja vode u osnovnoj školi u Konjević Polju kod Bratunca, do prijetnji rušenjem spomenika žrtvama u Višegradu“, rečeno je nakon sastanka Koalicije.

Koalicija Prvi mart je pozvala skupštinsku većinu u Srebrenici, koju čine zastupnici izabrani zahvaljujući mobilizaciji kroz građansku inicijativu Glasaću za Srebrenicu, da podignu svoj glas protiv nastavka poništavanja ličnih dokumenata i registriranih prebivališta povratnika u Srebrenici, te drugih vrsta istraga i provjera kojih su žrtve upravo oni građani koji su im dali svoj glas na lokalnim izborima 2012. godine.

Od Skupštine opštine Srebrenica zatražili su da pozove na odgovornost za nezakonito i diskriminatorno postupanje službenih osoba u Policijskoj stanici Srebrenica.

Acija protiv zatvaranja izbornih listi

„Imajući u vidu dosadašnje rezultate na izborima, te činjenicu da stranke koje okupljaju povratnike neće moći preći izborni prag u RS-u bez zajedničkog nastupa, poručujemo da će Prvi mart te udruženja povratnika, boraca, žrtava, izbjeglih i raseljenih osoba, krenuti u kampanju protiv političkih subjekata koji podrže predložene izmjene Izbornog zakona čiji je cilj zatvaranje izbornih listi i onemogućavanje zajedničke Liste za povratak na Općim izborima 2014. godine, koja je jedan od glavnih ciljeva Prvog marta“, saopštili su iz Koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije