Prvi mart: 'Tihić se borio za ravnopravnost u RS-u'

Radiosarajevo.ba
Prvi mart: 'Tihić se borio za ravnopravnost u RS-u'

Povodom smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije, Koalicija Prvi mart izrazila je saučešće njegovoj porodici navodeći kako je Tihić je jedan od ključnih političkih lidera u borbi bošnjačke povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska, posebno kroz njegovo djelovanje u Narodnoj skupštini RS-a od 1996. do 2002. godine.

"Njegove inicijative su na simboličnoj razini dale doprinos da se kroz presude Ustavnog suda, uklone pojedine oznake etničkog ekskluziviteta u RS-u, što je i danas smjernica kojim putem trebaju ići politički predstavnici povratnika. Naš put je duga borba kroz institucije do ravnopravnosti, u skladu sa umjerenim stavovima koje je zagovarao Tihić", navode iz Koalicije.

Bez Tihićevog umjerenog stava, dodaje se u saopštenju, "ne bi bilo ni jedinstva koje je postignuto sa SBB-om, SDP-om, SDA i Strankom za BiH, pri inicijativi za zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića u Srebrenici, ali i jedinstvenog nastupa kroz koaliciju Domovina na oktobarskim izborima".

"Malo je lidera u Bosni i Hercegovini koji su znali prepoznati koje su ideje važne za opšte dobro države, te ih staviti ispred interesa stranke. U nadi da će nove generacije povratnika dati nove lidere koji će nastaviti putem duge borbe za ravnopravnost, upućujemo izraze zahvalnosti i poštovanja. Neka mu je vječni rahmet i hvala."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije