'Prvi mart': Ne želimo sastanak sa SDS-om i SNSD-om

Radiosarajevo.ba
'Prvi mart': Ne želimo sastanak sa SDS-om i SNSD-om

Građanska koalicija 'Prvi mart' danas je uputila odgovor na poziv za razgovor opštinskih odbora SDS-a i SNSD-a Srebrenica, u kojem odbija sastanak i razgovor sa rukovodiocima tih dviju partiju.

Koalicija 'Prvi marta' smatra da ne može prihvatiti poziv za razgovor u trenutku kada nije produžen ugovor jedinom ljekaru opće prakse bošnjačke nacionalnosti u Domu zdravlja Srebrenica te kada predstavnici ovih političkih stranaka podržavaju govor mržnje na narodnim okupljanjima kojim se skrnavio pravoslavni praznik Preobraženja Gospodnjeg u dvorištu Srpske pravoslavne crkve.

Također, u odgovoru se navodi da je danas i više nego jasno da ne može biti dijaloga ukoliko političke stranke odbijaju prihvatiti činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.

"Danas je i više nego jasno da ne može biti dijaloga ako ove političke partije nisu učinile napore da barem u Srebrenici, kada to već nije napravljeno nigdje drugdje u RS-u, vode računa o zaštiti i jednakim prilikama na zapošljavanje građana nesrpske nacionalnosti u javnim preduzećima i javnim ustanovama", navodi se u saopćenju 'Prvog marta'.

Dodaju da ne može biti ni dijaloga, ukoliko politički interesi zloupotrebljavaju svetkovine i vjerske zajednice za širenje mržnje i slavljenje optuženih i osuđenih za ratne zločine.

'Prvi mart' i organizacije okupljene oko Koalicije nastoje umiriti međuetničke tenzije, ali smatraju da ne mogu biti slijepi i gluhi na oduzimanje imovine Munize Oprašić u Višegradu, fizički napad na Nezira Dardagana i paljevinu povratničke kuće Nožinovića u Zvorniku, zabrane javnih okupljanja logoraša u Prijedoru, govor mržnje koji dolazi sa narodnih sijela iz Bratunca i Srebrenice te generalni odnos vlasti, a posebno Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prema povratnicima - saopćeno je iz Građanske koalicije 'Prvi mart'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije