Prvi kongres dijabetičara u BiH

Radiosarajevo.ba
Prvi kongres dijabetičara u BiH

Savez udruženja dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine sa udruženjima dijabetičara iz Republike Srpske organizira obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 14.11. 2014.godine u Bosni i Hercegovini. 

Na taj način većina udruženja dijabetičara će se uključiti  u globalnu kampanju borbe protiv dijabetesa u svijetu i pokazati da naša zemlja ide u korak sa svjetskim trendovima. 

Dio sredstava za lokalna udruženja će obezbijediti Federalni savez udruženja dijabetičara i Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini. Na trgovima u većini gradova formirat će se štandovi gdje će organizovati mjerenje šećera, krvni pritisak i podijeliti promotivni materijal. 

Organizatori ovog događaja će u u skladu sa svojim mogućnostima učesnicima podijeliti tzv. „zdravi doručaki“ (sendviči, voće i sl.), jer ove godine slogan globalne kampanje za 14.11. je Zdrava ishrana počinje sa doručkom.

Centralni događaj Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa ove godine je održavanje Prvog kongresa osoba sa dijabetesom u BiH sa međunarodnim učešćem od 14 do 16 novembra u Zenici. Organizatori kongresa su: Savez udruženjadijabetičara u Federaciji BiH, Udruženja dijabetičara iz Republike Srpske i Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to kolika je važnost prevencije i pravilne terapije dijabetesa, kao i pandemijskih karakteristika ovog oboljenja, savremene pristupe u terapiji i ekonomske utjecaje koje ovo oboljenje ima na zdravstveni sistem, odlučili smo organizovati ovaj skup koji za cilj ima razmjenu iskustava i povezivanje pacijenata i zdravstvenih radnika iz  Bosne i Hercegovine i regije s namjerom unapređenja liječenja i prava osoba sa dijabetesom.

Svoj dolazak na kongres su potvrdili delegacije Hrvatskog saveza dijabetičnih udruga (HSDU), Dijabetološkog saveza Srbije (DSS) i Sandra Brsec-Rolih član glavnog odbora Internacionalne Federacije za dijabetes Eurpoe (IDF Europe). Podršku kongresu je dala  podpredsjednica IDF-a Europe Sehnaz Karadeniz i  Internacionalna alijansa za pacijente (IAPO).

Na kongresu se očekuje oko 250 učesnika, a od toga 180 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine. Program kongresa je prilagođen učesnicima, a sadrži šest sesija predavanja i dvije interaktivne radionice posvećene ishrani i terapiji inzulinskim pumpama. Svečano otvaranje kongresa je 14.11. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 18 sati. U sklopu otvaranja kongresa  predviđen je nastup Omladinskog hora Zenica i održavanie pozorišne predstave Plavi krug. Nakon otvaranja upriličen je koktel dobrodošlice. Sva predavanja i radionice održat će se u hotelu Zenica. Svečana večera je predviđena u hotelu Dubrovnik 15.11.(subota). Zatvaranje kongresa je 16.11. u 14.30 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije