Prvi dan praznika u BiH i regiji

Radiosarajevo.ba
Prvi dan praznika u BiH i regiji


U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji danas se obilježava prvi dan velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Bajram šerif mubarek olsun!
Neka Bajram krase lijepa riječ i pružena ruka

Veliki broj vjernika okupit će se u džamijama i mesdžidima širom regije kako bi klanjali bajram-namaz

U Sarajevu je centralna bajramska manifestacija u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz predvodit će reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić.

Inače, ovaj Kurban-bajram ne obilježava se istog dana u cijelom islamskom svijetu. Prvi dan Kurban-bajrama jučer je obilježen u Turskoj, Albaniji, Makedoniji i Australiji.

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizlaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja Mlađaka i početka mjeseca Zu-l -hidždže, muslimani svijeta prvi dan bajramske radosti obilježavaju u tri različita dana.

Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša donijele odluku da u tim zemljama Kurban-bajram počne sutra. Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu, javila je agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije