Prvi čovjek FBI-a u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prvi čovjek FBI-a u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Danilo Petrović primili su danas direktora Federalnog istražnog biroa SAD-a Roberta S. Mullera, javlja Fena.

Neophodna pomoć FBI-a

Po riječima predsjedavajućeg Komšića, BiH želi unaprijediti odnose sa SAD-om u svim segmentima saradnje, pa se, rekao je, i današnja posjeta delegacije FBI-a uklapa u jednu opću ocjenu o dobroj saradnji BiH i SAD-a.

Istakao je da je BiH neophodna pomoć FBI-a SAD-a, a zbog efikasnije borbe protiv svih sigurnosnih izazova koji su prisutni u našoj zemlji te da u BiH nije bilo, niti ima terorizma.

Dodao je da treba kontinuirano raditi na eliminiranju političkog utjecaja nad operativnim policijskim i sigurnosnim strukturama te naglasio svoju podršku ovim strukturama u obavljanju njihovog posla.

Komšić je istakao i važnost podrške FBI-a u zaštiti slobode medija i novinara te spomenuo nedavni slučaj prijetnje likvidacijom jednom bh. novinaru.

Ulazak u NATO velika prilika za BiH

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da BiH želi sigurnost i napredak te je izrazio nadu da će i današnja posjeta delegacije FBI-a podstaći pozitivne elemente u BiH i da će integracijom BiH biti poslana poruka svima da BiH želi mir.

Silajdžić je kazao da je ulazak u NATO velika prilika za BiH, a sljedeći korak, od krucijalne važnosti na tom putu je prijem BiH u program MAP-a.

-To bi bilo veliko ohrabrenje za građane BiH i izuzetno važan korak koji bi promijenio sigurnosnu i političku situaciju u BiH, kazao je Silajdžić te izrazio nadu da će SAD podržati prijem BiH u program MAP na samitu NATO-a u decembru.

On je izrazio podršku radu policijskih struktura u BiH te iznio mišljenje da se otišlo predaleko u oduzimanju prava policajcima.

Muller je kazao da su odnosi s BiH od izuzetne važnosti za SAD, te da američka administracija želi dati doprinos u izgradnji struktura BiH.

Naglasio je važnost saradnje, osiguranja kapaciteta i angažmana sposobnih ljudi u sigurnosnim službama, koje se bave, između ostalog, problemima, poput trgovine ljudima, drogom, kriminalom, javlja Fena.

Kao posebno važno, direktor FBI-a je istakao podršku države, kako novčanu tako i drugu, u razvijanju nezavisnih i sposobnih sigurnosnih agencija, posebno policije, koje služe BiH i njenim građanima.

Dodao je da SAD žele blisko sarađivati s BiH, posebno na njenom putu ka integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prvi čovjek FBI-a danas je nenajavljeno stigao u glavni grad BiH. Prije razgovora s članovima Predsjedništva razgovarao je i sa zamjenikom minsitra sigurnosti BiH Mijom Krešićem, a razgovarali su o međusobnoj saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Vezano:
Miler: SAD želi da pomogne u izgradnji domaćih struktura

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije