Prvi bh. konvoj humanitarne pomoći za Siriju stigao na odredište

Fena
Prvi bh. konvoj humanitarne pomoći za Siriju stigao na odredište
Konvoj humanitarne pomoći "BiH za Siriju" od pet šlepera sa 120 tona brašna, ujedno i prvi bh. konvoj pomoći za Siriju koji je poslalo udruženje MFS-EMMAUS, danas je stigao na odredište u turski grad Reyhanli.

Tamo je već počeo istovar u centar humanitarne organizacije IHH.

Potvrdio je to Feni šef Odjela za razvoj i saradnju MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo, koji se trenutno nalazi na tursko-sirijskoj granici gdje je smješten grad Reyhanli.

Reyhanli je sedam kilometara udaljen od Sirije, a u njemu se nalazi logistički centar humanitarne organizacije IHH, odakle se somuni, koji se svakodnevno proizvode u pekarama ovog centra, distribuiraju sirijskim izbjeglicama.

"Trenutno istovaramo brašna u centar humanitarne organizacije IHH, posjetili smo pekaru u kojoj se proizvode somuni za sirijske izbjeglice u Turskoj, i raseljene unutar sirijske teritorije", kaže Škrebo.

Zaposlenici MFS-EMMAUS-a i predstavnici zajednica koje su u BiH prikupile najveće količine brašna stigli su prije konvoja u Reihanly, tako da su tokom boravka u tom gradu  posjetili i bolnicu u kojoj su smješteni ranjenici.

Škrebo dodaje da će sutra posjetiti grad Gaziantep, u kojem se nalazi mnogo sirijskih izbjeglica.

"Informirat ćemo se o njihovom stanju i potrebama, na osnovu čega bismo mogli reagirati u skladu s našim mogućnostima."

Prvi bosanskohercegovački konvoj "BiH za Siriju“ krenuo je 25. januara iz Doboj-Istoka, a akciju prikupljanja brašna, kao i transport u Siriju, organiziralo je udruženje MFS-EMMAUS, koje je prvi put poslalo pomoć u okviru turskog konvoja "Otvorite put Alepu" u decembru.

U Siriju je doputovalo devet zaposlenika tog udruženja, te dva predstavnika zajednica koje su također prikupljale pomoć, a brašno je  prikupljeno od građana, dok su se najvećim dijelom aktivnostima priključili Medžlis Islamske zajednice Zvornik, MIZ Gračanica, Tuzla i Živinice, te građani općine Kalesija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije