Prve reakcije Izetbegovića i Čovića nakon sastanka SDA i HDZ-a

4
Radiosarajevo.ba
Prve reakcije Izetbegovića i Čovića nakon sastanka SDA i HDZ-a
Foto: Dž. K. / A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Do kraja marta bit će formirana radna grupa, tako da, u roku mjesec dana, treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije BiH.

To je na početku obraćanja novinarimakazao Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) nakon današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na sastanku održanom u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

"Do aprila trebamo da završimo model na implementaciji svih presuda Europskog suda za ljudska prava", dodao je Izetbegović.

On je komentirao i raniju izjavu "da su Hrvati manjina u BiH".

"Hrvati su ravnopravan i konstitivni narod u BiH", podvukao je lider SDA.

On je dodao da će treća grupa raditi na ubrzavanju Europskog puta BiH.

"Taj tim će raditi intenzivno i oni to trebaju uraditi za nekoliko mjeseci. Ujedno i ključnih 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije", podvukao je Izetbegović.

Čović je nakon toga govorio o svim tehničkim pitanjima SDA - HDZ. I on je govorio o tri grupe. Podvukao da BiH želi kandidatski status u julu 2021. godine.

"Sva tri plana je kraj šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti da predamo članstvo. To bi nam olakšalo i priču o vakcinama. gajim optimizam i već idećeg tjednama ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo zavrpšiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je u pitanju BiH, kazao je Čović.

Razgovori delegacija HDZ-a i SDA o usvajanju europskog Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije počeli su danas u Sarajevu, naveo je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je prije obraćanja novinarima objavio na svom Twitter nalogu da BiH želi kandidatski status u julu.

"U Sarajevu su počeli razgovori izaslanstava HDZ BiH i SDA. Primarno razgovaramo o što skorijem usvajanju europskog Izbornog zakona BiH, realizaciji 14 ključnih prioriteta europskim pitanjima i drugim otvorenim pitanjima. BiH želi kandidatski status u srpnju 2021.", navodi se u Tweetu koji je objavio Čović.

Uz Čovića, sastanku su prisustvovali visoki funkcioneri HDZ-a Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok su se u delegaciji SDA, osim predsjednika Bakira Izetbegovića, još nalazili Šefik DŽaferović i Alma Čolo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije