Prve identifikacije žrtava Tomašice

Radiosarajevo.ba
Prve identifikacije žrtava Tomašice

Ovog mjeseca stigli su prvi nalazi posmrtnih ostataka pronađenih u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u BiH , u blizini Prijedora, gdje je ekshumirano više od 400 osoba. 

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja “Prijedor ‘92”, koji traga za više od deset članova porodice, dobio je potvrdu da su njegov amidža i daidža identifikovani u Tomašici. 

“Među prvim nalazima, identifikovan je moj amidža Ešref Duratović i daidža Eniz Alešković. Eniz je nestao iz logora Keraterm. Kasnije sam saznao da je odveden iz logora i ubijen na samoj Tomašici, gdje je ukopan. Ešref je ubijen ispred naše kuće i odvezli su mu tijelo kamionom, to sam vidio”, prisjetio se Duratović. 

On se nada da će među stotinama još neidentifikovanih tijela pronađenih u Tomašici biti i ostaci njegovog oca, brata, djeda i nane, te brojnih drugih srodnika. 

“Još uvijek čekam, ima još veliki broj članova moje porodice koji se vode kao nestali, ali nisu još završeni svi DNK nalazi iz Tomašice, pa ima nade”, kazao je Duratović.

“Do sada je u Tomašici pronađeno 435 žrtava, od čega 275 kompletnih tijela. Nađeni su brojni lični dokumenti, zbog čega smo zaključili da su žrtve civili Bošnjaci i Hrvati, što potvrđuju i DNK nalazi. Najveći broj žrtava ubijen je na području prijedorskih mjesta Bišćani, Rizvanovići, Sredice i Čarakovo, a dio žrtava u logoru Keraterm”, rekla je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Masovna grobnica Tomašica otkrivena je na osnovu informacije bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). 

Udruženja žrtava se nadaju da će pronalazak grobnice ubrzati rad na procesuiranju zločina počinjenih na području Prijedora. 

Haški tribunal i Sud BiH izrekli su više presuda za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u Prijedoru. Tokom 1992. godine, na hiljade nesrpskih civila je zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su maltretirani. Tokom rata je u Prijedoru ubijeno preko 1.500 osoba. 

Bivšim političkim i vojnim liderima Srba u BiH Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću trenutno se sudi za genocid počinjen 1992. u Prijedoru.

Haško tužilaštvo je već najavilo da će forenzičke podatke o grobnici Tomašica koristiti kao dokaz na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću. 

“Očigledno je da bi se u ovoj masovnoj grobnici mogli nalaziti dokazi o zločinima počinjenim na području Prijedora u periodu koji pokriva optužnica protiv Mladića, a koji će biti relevantni za dokazivanje genocida u opštinama tokom 1992. godine”, kazala je službenica za informisanje Haškog tužilaštva Ljiljana Piteša.

Prema riječima Duratovića, nalaz o identifikaciji njegovog amidže Ešrefa Duratovića bio je jedan od prvih koji je završen upravo zbog urgencije Haškog tužilaštva, koje namjerava da koristi ovaj nalaz na suđenju Mladiću.

“Imam pomiješane osjećaje u vezi s tim. Tužan sam, ali osjećam i neku vrstu ponosa – ako je to uopšte prava riječ – da će njegovi posmrtni ostaci biti dio tog procesa. Nadam se da će ti dokazi pomoći da se dokaže genocid u Prijedoru. Dobro je da će se Ešrefovo ime naći u predmetu protiv Mladića, samo mi je žao što neću imati priliku da odem i posvjedočim ko je on bio i kako je ubijen”, rekao je Duratović. 

U Tužilaštvu BiH potvrdili su da postoje istrage koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području općine Prijedor, ali su odbili da daju izjave o njima, kako ne bi ugrozili istrage.

Najavljeno je da će ekshumacija grobnice Tomašica biti nastavljena na proljeće ove godine, s obzirom da se sumnja da se u blizini nalazi još jedna mikrolokacija, što bi dovelo do većeg broja pronađenih posmrtnih ostataka, javlja BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije