Prva tranša MMF-a od 268 miliona KM na raspolaganju Federaciji

Radiosarajevo.ba
Prva tranša MMF-a od 268 miliona KM na raspolaganju Federaciji

Budžetu Federacije BiH  na raspolaganju je prva tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 268 miliona KM u okviru kreditnog aranžmana.

MMF je time saglasan da su ispunjeni uslovi zacrtani u pismu namjere, prema kome se FBiH obavezala da umanji budžet za skoro 229 miliona KM, te usvoji propis kojim se smanjuju plate i isplate grantova na nivo iz decembra prošle godine uz dodatno umanjenje od deset odsto.

Sarajevski mediji prenose da sada ostaje otvoreno pitanje raspodjele pomoći MMF-a prema kantonima, od kojih je svaki dužan da usvojeni rebalans budžeta dostavi na ocjenu federalnom Ministarstvu finansija koje će tek nakon pregleda odobriti isplatu novca.

Ovom listu je rečeno da novac neće u cijelosti biti isplaćen ni kantonima koji su ispunili zahtjeve, već da će se to činiti isto kao što to radi MMF, odnosno do kraja godine ukupan novac kantonima će biti uplaćen u dvije rate, jer tek predstoji borba za ispunjavanje preostalih uslova MMF-a.

Većina kantona već je usvojila rebalanse budžeta, a kada će Ministarstvo finansija FBiH okončati pregled da li zadovoljavaju postavljene uslove, još nije poznato.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije