Godišnjice / Prva slavna 111. viteška brigada: Dali su svoje živote za odbranu domovine

05. 12. 2018. u 12:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća u haremu Alipašine džamije obilježena je 26. godišnjice formiranja Prve slavne - 111. viteške brigade Armije Republike BiH.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je uharemu Alipašine džamije položio cvijeće na mezar prvog komandanta ove brigade, heroj oslobodilačkog rata Enver Šehović.

Na današnji dan 1992. godine vodile su se teške borbe za oslobođenje sjeverozapadne padine Orlića, sela Živkovića, čuvene kote 850 i 830, sela Jezera, Vis i Golo brdo, a tri dana kasnije izvojevana je pobjeda nad agresorom.

Za svoje herojske pobjede i uspjehe Prva slavna - 111. viteška brigada za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazive slavna i viteška.

Na ratnom putu 624 pripadnika ove brigade dali su svoje živote za odbranu domovine, a više od 2.000 ih je teže ili lakše ranjeno, dok je 71 odlikovan Zlatnim ljiljanom.

Komandant Šehović dobio je Orden heroja oslobodilačkog rata, heroina Fadila Odžaković Žuta Orden Zlatnog grba sa mačevima, te Ibrahim Dervišević Orden zlatnog ljiljana sa vijencem.

Cvijeće je danas položeno i na mezarju Kovači, a večeras će biti upriličena akademija u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA