Prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevića

Radiosarajevo.ba
Prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevića

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona od sutra će početi sa saslušanjem svjedoka ubistva Blaža Kraljevića, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i generala Armije Republike BiH, te osam njegovih bliskih saradnika, koje se dogodilo 9. augusta 1992. godine u Kruševu kod Mostara.

Ovu informaciju za dnevni list „Avaz“ potvrdio je glavni kantonalni tužilac Nijaz Mehmedbašić. Kako kaže tužilac, prvi saslušani biće Edib Buljubašić, koji je u vrijeme ubistva bio poručnik HOS-a, a sada je zatvorenik KPZ-a u Zenici.

Dnevni Avaz nezvanično saznaje da je istraga o ubistvu u „poodmakloj fazi“, te da su prikupljeni broji dokazi i izjave, koji bi trebalo da nakon 17 godina rasvijetle jedno od najkontroverznijih ratnih i poratnih ubistava u Bosni i Hercegovini.

U istragu su uključeni i Federalna uprava policije, kao i policija Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Blaž Kraljević kontroverzan je sam koliko i njegova smrt, koja je, po svemu sudeći, rezultat neslaganje oko „hrvatske politike“ početkom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatske oružane snage (HOS) nisu bile zvaničnom vojnom jedinicom niti vojske Republike Hrvatske niti vojske Herceg-Bosne. HOS je bio svojevrsna vojna nadgradnja Hrvatske stranke prava, a Kraljević je odlikovan činom generala Armije BiH od strane tadašnjeg predsjednik RBiH Alije Izetbegovića sedam dana prije ubistva.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije