Prva osuda Dodikove izjave da akcize neće biti ukinute: "On ne zna šta znači platiti litar goriva"

6
Radiosarajevo.ba
Prva osuda Dodikove izjave da akcize neće biti ukinute: "On ne zna šta znači platiti litar goriva"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, je izjavio da delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće podržati ukidanje akciza na gorivo. Dodikova stranka u ovom domu ima većinu u Klubu Srba što im je dovoljno da ova inicijativa ne prođe.

Stigla je i prva reakcija na njegovu izjavu od strane predsjednika PDP-a Branislava Borenovića čija stranka podržavanje izmjene Zakona o akcizama BiH.

"Jadni izgovori Milorada Dodika dok je pravdao činjenicu da će delegati SNSD-a u Domu naroda glasati protiv ukidanja akciza na gorivo, podrugljivi je smijeh u lice svim privrednicima, prevoznicima, taksistima, poljoprivrednicima, pa i onima s kojim sjedi i pravi lažne dogovore, uopšte svakom čovjeku u cijeloj BiH, bez obzira da li sipa gorivo u svoj automobil ili ne, jer cijena goriva ulazi u cijenu i drugih roba i usluga.

"Optimistične" poruke iz Banje Luke: Obratili se Konaković i Dodik nakon sastanka, šta su dogovorili

"Optimistične" poruke iz Banje Luke: Obratili se Konaković i Dodik nakon sastanka, šta su dogovorili

Nije to 'šamar' ni nama iz opozicije, niti njegovim novim koalicionim partnerima, to je nadpolitičko pitanje i bezobrazluk prema vlastitom narodu", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Da ironija bude veća, kaže Borenović, potvrda da akcize neće biti ukinute dolazi 1. februara, na dan kada je prije pet godina stupila na snagu odluka o povećanju akciza koju je izglasala tadašnja akcizna koalicija.

"I tada su govorili da će nas povećanje akciza preporoditi, da će biti izgrađeni kilometri autoputeva, da će biti hiljade novih radnih mjesta, da će nam investitori pohrliti, pa čak i da će porasti natalitet. I danas govori kako nam fantomske investicije neće dolaziti ako ukinu akcize, i danas priča da se neće izgraditi putevi koji nisu ni počeli da se grade u prethodnih pet godina. Kao što su lagali tada, lažu i sada, horski", navodi Borenović.

U Predstavničkom domu usvojeno ukidanje akciza na gorivo, čeka se odluka Doma naroda PSBiH

U Predstavničkom domu usvojeno ukidanje akciza na gorivo, čeka se odluka Doma naroda PSBiH

Ističe da je samo prošle godine zbog divljanja cijena iz džepova naroda i napaćene privrede po osnovu PDV-a uzeto skoro 1,5 milijardi KM više nego 2021. godine.

"Obaveza je, dug i ljudska odgovornost prema vlastitom narodu i privredi vratiti bar dio tog novca kroz ukidanje akciza i pojeftinjenje goriva na šest mjeseci kako je ovim zakonom predviđeno", kaže Borenović.

Borenović je rekao da ta antinarodna oligarhija, predvođena svojim šefom, ne zna šta znači platiti litar goriva za vlastiti automobil, platiti više litar goriva za autobus, kamion, traktor, platiti više autobusku kartu ili šta ljudima znači skuplji hljeb, ulje, brašno ili bilo koji proizvod ili usluga.

"Odrođeni od realnog života, gledaju samo svoje milione koje zarađuju iz budžeta, budžete koje arče na svoje privilegije i smiju se osiromašenim ljudima", rekao je Borenović.

Borenović je još jednom pozvao Dodika i SNSD da prestanu biti nehumani i da prestanu blokirati rješenja kojima se olakšava život svakom čovjeku u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije