Prva Javna diskusija o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju

0
Radiosarajevo.ba
Prva Javna diskusija o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Homework HUB

Danas je u Homework HUB-u, prvom univerzitetskom HUB-u u BiH, sali Miss Irby, održana Javna diskusija o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju.

Diskusiji je prisustvovala ministrica za nauku i visoko obrazovanje Kantona Sarajevo, Aleksandra Nikolić i pomoćnica ministrice Azra Ivazović. Devedesetominutna diskusija sa konkretnim pitanjima rezultirana je konkretnim objašnjenjima predloženih zakonskih članova, a koja su se odnosila na studente/ice svih univerziteta u Kantonu Sarajevu, a najviše na studente/ice Univerziteta u Sarajevu. Ministrica je naglasila da je informisanost ključna u učešću javnih rasprava, kako bismo što adekvatnije i efikasnije ponudili rješenja i zahtjeve u vezi samog Nacrta, prije konačnog usvajanja.

Poslane su zajedničke i konkretne poruke, za koje se iskreno nadamo da će biti uvažene. Proces implementacije samog Zakona o visokom obrazovanju bit će zasigurno u fokusu svih studenata/ica, ali i Homework HUB-a.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Homework HUB - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Homework HUB

Osnažujemo sve studente/ice, predstavnike/ce studentskih asocijacija da se javljaju Ministarstvu sa konkretnim prijedlozima, ali i menadžmentima svojih matičnih fakulteta. Jedan od zaključaka je bio i da će se sva pravila odnositi na sve organizacione jedinice javne visokoškolske ustanove, uključujući i to da se ne smije više dešavati da svako tumači na svoj način ispite, odnosno parcijalne rokove, u kojem profesor/ica imaju pravo reći ko je pao, a ko prošao. Već će primjenjivati bolonjski proces skupljanja bodova.

Proizvod diskusije je bio i akcenat na mehanizmima prevencije rodnog i seksualno zasnovanog koje će biti regulisano Zakonom.

Zaključci sa Javne diskusije će biti poslani ministrici Nikolić do petka, 03.06.2022. godine.

Demokratski principi, kultura dijaloga, razmjena iskustava elementi su koje moramo poštovati kako bismo pronašli adekvatna rješenja.

Zahvaljujemo se predstavnicima/ama Ministarstva na dolasku i spremnosti da razgovaraju sa studentima/cama, i veliko hvala studentima/cama koji su došli i odlučili da učestvuju u Javnoj diskusiji, pokazujući time da im je stalo da obrazovanje i nauku budu u fokusu i da budu #in.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije