Prudska trojka u igri gluhih telefona

Radiosarajevo.ba
Prudska trojka u igri gluhih telefona

Osvježeno u subotu u 17,30

Nakon što je u petak TIhić najavio svoje prisustvo sastanku prudske trojke i definirao teme o kojima će se govoriti, u subotu je odustao od putovanja u Banja Luku. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će se sastanak tzv.prudske trojke najavljen za nedjelju u Banjoj Luci održati, bez obzira na Tihićeve najave neće doći na sastanak zbog Dodikovih antidejtonskih izjava.

„Zakazao sam sastanak, i prije samog određivanja termina konsultovao sam se sa Čovićem, Tihićem i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Sastanak nisam otkazao i bit ću tamo gdje je i zakazan. Oni koji misle da ne treba da dođu, to je njihov problem. Što se tiče Inzka i Čovića, poziv je tu i mislim da nema razloga da ne dođu“, kategoričan je Dodik.

Ističući da ne želi da ulazi u Tihićeve razloge zbog kojih je izjavio da ne želi da dođe na sastanak u Banju Luku, Dodik je dodao da je "potpuno trivijalno" to što se moglo čuti u medijima kao razlog zbog čega predsjednik SDA navodno ne želi da dođe.

Napomenuo je i da on još nije razgovarao sa Tihićem o tome. Kako prenose mediji, Sulejman Tihjić je izjavio da je iznenađen Dodikovim istupima i oštrim kritikama prema svim reformama u BiH, javlja Fena.

Očekivao je, kaže lider SDA, da se prije razgovora u nedjelju, 14.juna, stavi tačka na zaključke Narodne skupštine RS-a oko prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH te da se objavi jasan stav OHR-a o njima.

Dodikovo ponašanje je ocijenio kao antidejtonsko, te dodao da stoga ne vidi smisao, ni mogućnosti da se sutra u Banjoj Luci nešto može dogovoriti.

Vezano: Tihić najavio odsustvo sa sutrašnjeg sastanka prudske trojke


Tihićevo odustajanje podržava SDP koji je u svom saopćenju pozvao i Dragana Čovića da odustane od sastanka i tako "Izolira Dodika u njegovom nacionalizmu i kriminalu".

Vezano: SDP-ova podrška

Visoki predstavnika u BiH Valentin Inzko potvrdio je sinoć u Kneževu/Skender Vakufu da će doći na sastanak i prenijeti liderima najznačajnijih stranaka u BiH da je neophodno ispuniti pet plus dva uvjeta neophodnih za transformaciju OHR-a, ali i da
moraju dati jak signal optimizna građanima da je u ovoj zemlji moguć napredak.

Dodik, koji je domaćin sastanka, najavio je da će potencirati da na dnevom redu prudske trojke bude pitanje državne imovine.

HDZ BiH očekuje da će biti postignut dogovor o državnoj imovini, ustavnoj reformi, kao i o drugim spornim pitanjima', rekao je portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

Tihić je jučer izjavio kako očekuje da bude dogovoren orijentacioni plan sadržaja budućih razgovora, kao i do kada će trajati i njihove učesnike.

"Kad je u pitanju sadržaj budućih razgovora prudske trojke, ili ko će sve biti, smatram da na dnevnom redu svakako trebaju da se nađu preostala pitanja iz zajedničke izjave iz Pruda od 8. novembra koja nismo riješili - ustavne reforme, državna imovina, popis stanovništva, povratak itd" - rekao je Tihić u petak agenciji Srna.

Tihić je jučer izjavio kako smatra da se u pregovore trebaju uključiti i ostale stranke iz pozicije i opozicije, navodeći Stranku za BiH, Socijaldemokratsku partiju BiH, Srpsku demokratsku stranku, Partiju demokratskog progresa, Demokratsku partiju "ili ko je potreban da bi bio obezbijeđen jači kapacitet, jer smatram da nas trojica nemamo dovoljan kapacitet za sve reforme o kojima se govori, posebno kada je riječ o ustavnoj reformi".

Prema njegovom mišljenju, ako samo njih trojica sjede i razgovaraju, a ostala šestorica gledaju gdje su pogriješili pa ih kritikuju "to stvara veoma lošu atmosferu i ugrožava rezultat razgovora".

fena/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije