'Provjere prebivališta nisu rađene mimo zakona'

Radiosarajevo.ba
'Provjere prebivališta nisu rađene mimo zakona'

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) odbacuje navode da su provjere prijave mjesta prebivališta na području općine Srebrenica u proteklom periodu rađene mimo zakonskih propisa kako to tvrde aktivisti Građanske koalicije "Prvi mart".

Emir Suljagić: Ne možete uskratiti pravo povratka

„Prilikom obavljanja svojih zadataka uvijek smo se pridržavali zakona i sve što je rađeno u okviru provjere prijave mjesta prebivališta bilo je u skladu sa zakonom kako na području Srebrenice, tako i na području cijele Republike Srpske“, rečeno je u MUP-u RS-a.

Sudski organi su, kako navode, jedini mjerodavni da kažu da li je bilo navodnih propusta od MUPRS-a, a sud do sada nije poništio nijedno rješenje o poništenju prijave mjesta prebivališta.

Od raspisivanja lokalnih izbora u BiH prošle godine do zaključenja Centralnog biračkog spiska, u Srebrenici se prijavilo 2.100 osoba od kojih je 627 odjavilo mjesto prebivališta neposredno po okončanju lokalnih izbora, podaci su entitetske policije. Procesom provjera MUPRS-a bilo je obuhvaćeno 906 osoba od kojih je kod 300 utvrđeno da se radi o fiktivnoj prijavi mjesta prebivališta i za njih su donesena prvostepena rješenja o poništenju prijave mjesta prebivališta.

Nijedno rješenje o poništenju prijave mjesta prebivališta nije doneseno bez prethodno prikupljenih dokaza da se radi o tzv. lažnoj prijavi mjesta prebivališta. Podsjećaju, i, kako navode, upozoravaju da je obaveza svih državljana BiH, a koja je definirana Zakonom o prebivalištu i boravištu, da prilikom prijave i odjave mjesta prebivališta moraju dati tačne i istinite podatke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije