Provesti odluku u predmetu 'Sejdić-Finci'

Radiosarajevo.ba
Provesti odluku u predmetu 'Sejdić-Finci'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je nadu da će lideri u BiH iskazati svoju spremnost da se odmah implementira odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić- Finci, kao znak poštovanja osnovnih ljudski prava.

On naglašava općepoznatu opredjeljenost i spremnost RS-a  da se ta presuda provede te navodi da će se snažno zalagati da svaki građanin RS-a može da ostvari prava koja mu pripadaju.

U povodu 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Dodik u pisanoj izjavi ističe da je RS, u proteklim godinama, "ostvarila ambijent u kome će svi njeni građani moći ostvarivati svoja ljudska i građanska prava, upravo onako kako je predviđeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim dokumentima".

"Posebnu odgovornost u ostvarivanju ljudskih prava vidim u efikasnom i nepristrasnom funkcionisanju institucija RS-a, u skladu sa evropskim standardima. Uspjeli smo da dostignemo visoke standarde i nastavit ćemo da činimo sve što je potrebno da se, prije svega, poboljša ekonomski i socijalni položaj građana, što će nam biti prioritet i u narednim godinama", naglasio je entitetski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije