Protjerano 16 stranih državljana iz BiH

Radiosarajevo.ba
Protjerano 16 stranih državljana iz BiH


Na području Tuzle, Bijeljine, Zenice i Banje Luke, u posljednjim je danima otkriveno 16 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Izrečeno je šest mjera protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u BiH u trajanju od jedne godine koje se odnose na pet državljana Republike Srbije i jednog državljanina Republike Hrvatske. Razlog njihovog protjerivanja iz BiH jeste što je utvrđeno da su radili bez radne dozvole, odnosno da su zloupotrijebili bezvizni režim i ostali boraviti u BiH nakon isteka prava na bezvizni boravak i bez prijave boravišta u našoj zemlji.

U saopćenju se dalje navodi da je mjera protjerivanja u Terenskom centru Banja Luka izrečena jednom srbijanskom državljaninu, koji je osumnjičen da je 21. februara u našoj zemlji počinio krivično djelo „teška krađa“.

Sa druge strane, inspektori za strance su za 10 stranih državljana (četiri državljanina Srbije, dva Švedske te po jednom državljaninu Kine, Hrvatske, Rusije i Rumunije) izrekli mjeru otkaza boravka u BiH i naložili im da dobrovoljno napuste našu zemlju.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu kako se, osim  u unutrašnjosti zemlje, provode pojačane kontrole u saradnji sa Graničnom policijom BiH i u pograničnom pojasu što je rezultiralo otkrivanjem sedam osoba afroazijskog porijekla koji sa sobom nisu imali nikakva identifikaciona dokumenta. Oni su smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i u toku je postupak utvrđivanja njihovog identiteta te protjerivanja iz BiH.

Služba za poslove sa strancima će intenzivirati kontrole na terenu u svjetlu činjenice da sredinom ove godine BiH postaje vanjska brana Europske unije za ilegalne migracije te da je uspješnost borbe sa ovim problemom ključni sigurnosni aspekt na osnovu kojeg će biti valorizovana spremnost naše zemlje da korača ka punopravnom članstvu u Uniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije