Protiv državnog zakona o nelegalno stečenoj imovini

Radiosarajevo.ba
Protiv državnog zakona o nelegalno stečenoj imovini

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u kaznenom postupku u Sudu Bosne i Hercegovine.
 
Usvajanje ovog zakona je, kako je obrazloženo iz Vijeća ministara BiH, dio paketa obveza BiH proisteklih iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.
 
Prijedlogom zakona predviđeno je uspostavljanje Agencije za upravljanje imovinom privremeno i trajno oduzetom u kaznenom postupku po odluci Suda. 
 
Sjedište Agencije bilo bi u Sarajevu, a njezinim radom rukovodio bi direktor kojeg bi imenovalo Vijeće ministara BiH na mandat od četiri godine.   
 
Zastupnici Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović i Stranke za BiH Beriz Belkić podržali su donošenje ovog zakona i ukazali na njegov značaj, dok su predstavnici stranaka iz Republike Srpske kategorički protiv usvajanja ovoga zakona.
 
Zastupnice SNSD-a Dušanka Majkić i Milica Marković su navele da se radi o prijenosu nadležnosti RS-a na državni nivo, te podsjetile da je Republika Srpska već donijela takav zakon i formirala agenciju.
 
Također su kazale da nema ustavnog osnova za donošenje ovog zakona i podsjetile da je prijedlog zakona utvrđen u Vijeću ministara preglasavanjem ministara iz reda srpskog naroda.
 
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine je u toku, a o ovom kao i o ostalim zakonskim prijedlozima zastupnici će se izjasniti na kraju sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije