Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno zaustaviti gradnju na lokalitetu Lakišića harema

0
AA
Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno zaustaviti gradnju na lokalitetu Lakišića harema
AA / Protestno okupljanje u Mostaru

Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu bivše robne kuće "Hit".

Protestno okupljanje počelo je na Trgu Musala u 11 sati, nakon čega su nastavljeni na lokalitetu Lakišića harema i ispred Gradske vijećnice, javila je MINA.

Protestima, na kojim je učestvovalo oko 300 građana Mostara, pridružili su se izabrani gradski i kantonalni vijećnici, među kojima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Protestnu poruku u ime Izvršnog odbora Medžlisa Mostar u kojoj je istaknuto da su protesti organizirani zbog pravnog nasilja koje se provodi nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice, nad pravom Bošnjaka, već decenijama na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, pročitao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama MIZ Mostar.

"Već dvije decenije pojedini zvaničnici i interesne grupe unutar izvršne, zakonodavne i sudske vlasti na nivou Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona osporavaju i ignoriraju legitimni zahtjev i pravo Islamske zajednice da slobodno raspolaže vakufskom imovinom, da uživa Zakonom o slobodi vjere zagarantirano pravo na slobodu vjere, da štiti pravo na jednakopravan status s drugim i drugačijim", istakao je ef. Ovčina.

Protestno okupljanje u Mostaru
AA : Protestno okupljanje u Mostaru

U poruci je podsjetio na historijat Lakišića harema na kojem je bez ikakve naknade aktom sile okupaciona austrougarska vlast izgradila željezničku prugu, kao i na bezuspješne intervencije Husage Ćičića da tu nepravdu isprave vlasti bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

"Novo pravno nasilje nad ovim lokalitetom provodi se pred našim očima u naše demokratsko vrijeme. Islamska zajednica ne može ostati nijema i šutke posmatrati kako nam se oduzimaju elementarna prava na povrat vakufske imovine i kako se Gradska administracija oglušuje na naš legitimni zahtjev za izgradnju centralne džamije i Islamskog kulturnog centra, jer su to stvarne potrebe ovovremene generacije mostarskih muslimana. To nije nikakav politički zahtjev i političko pitanje, kako se uporno pokušava u javnosti predstaviti", kazao je efendija Ovčina.

Ocijenio je kako cijela ova situacija predstavlja svojevrstan žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda, što ne priliči gradu koji već stoljećima baštini otvorenost, vjersku i kulturnu raznolikost.

U porukama s protestnog skupa istaknuto je da je organiziran zbog nepravde koja se vrši nad vakufskom imovinom i Islamskom zajednicom, zbog neprincipijelnog odnosa administracije Grada Mostara prema legitimnim zahtjevima Islamske zajednice te protiv segregacije i svojevrsnog aparthejda koji se vrši nad Bošnjacima.

Poručeno je, također, kako nikada nijedan Bošnjak nije dao saglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka.

Ovim skupom se, kako je istaknuto, želi i podsjetiti domaća i svjetska javnost da pravno nasilje režima i režimskih moćnika nikada nije donijelo nikakvog dobra, već samo destabiliziralo društvene odnose.

Konkretizirajući zahtjeve, efendija Ovčina je pozvao nadležnu gradsku inspekciju da zaustavi radove na izgradnji zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a načelnika Mostara Marija Kordića da stane u zaštitu vladavine prava i interesa svih građana i svih naroda i svih vjerskih zajednica.

"Pozivamo nadležne gradske službe da jasno predoče dokumentaciju za koje u rukovodstvo HNK-a tvrdi da je validna i zakonita. Također, pozivamo i Gradsko vijeće da, shodno svojim nadležnostima, utvrdi stepen odgovornosti svih odgovornih za nesavjesan rad i pogodovanje zbog političkog ili ličnog interesa", poručio je Ovčina.

Protestno okupljanje u Mostaru
AA : Protestno okupljanje u Mostaru

Također je u ime Islamske zajednice u Mostaru pozvao Pravobranilaštvo Grada Mostara da odmah objavi rezultate aktuelne revizije spornih rješenja i dokumenata, a političke partije da hitno stanu u zaštitu vladavine prava i poštivanja zakonom predviđenih normi i procedura.

"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da se posvećeno uključe u ovu problematiku, dajući konkretan doprinos da ovo pitanje bude riješeno zarad izgradnje prosperitetnog Grada Mostara u kojemu svi imaju pravo na jednakopravan tretman", kazao je efendija Ovčina.

"Protivno svim zakonima i dostignućima demokratskog društva, Gradska administracija i njene službe godinama ignorišu naše zahtjeve, i dosljednom šutnjom šalju nam poruku da to nikada i ne misle riješiti", kazao je Ovčina.

Protestno okupljanje u Mostaru
AA : Protestno okupljanje u Mostaru

Na kraju je prenio poruku Izvršnog odbora MIZ Mostar da Islamska zajednica neće mirno posmatrati nepravdu koja im se čini i da će iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete da u demokratskom duhu i na sve dozvoljene zakonske načine protestiraju protiv nepravde i nasilja koje im se čini, što će uključivati i svaki vid građanskog neposluha.

Pozvao je svoje kolege imame, sve džematlije u bosanskohercegovačkim džematima i medžlisima da utječu na organe vlasti u njihovim sredinama da ne podlegnu emociji i ne posegnu za recipročnim rješenjima u onim sredinama gdje su Bošnjaci u većini, jer sila i nasilje bilo nad ljudima bilo nad pravima nikada nikome nisu donijeli dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije