Protestni skup podrške Iliji Jurišiću u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Protestni skup podrške Iliji Jurišiću u Tuzli

Foto: fotoservis.info

Na Trgu slobode u Tuzli danas će biti održan protestni skup podrške Iliji Jurišiću, kojeg je prije desetak dana Okružni sud u Beogradu osudio na 12 godina zatvora, javila je Fena.

Kako se očekuje, na protestnom skupu govorit će predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina, općinski načelnik Jasmin Imamović i predsjednik Fondacije "Istina, Pravda, Pomirenje" Sinan Alić.

To je po njegovim riječima biti neka vrsta pritiska na institucije BiH da, napokon ozbiljno shvate problem Ilije Jurišića. Protestni skup će biti i pritisak na pravosudne institucije Srbije da prestanu s manipulacijama i što prije okončaju proceduru oko presude, kako bi advokati Ilije Jurišića mogli učiniti drugi korak i reagovati prema Vrhovnom sudu Srbije. Na protestnom skupu „Pravda za Iliju Jurišića“ u Tuzli, po riječima Alića očekuje se više od deset hiljada Tuzlaka.

Protestnom skupu, kako saznaje Fena, neće prisustvovati ni Đorđe Dozet i Stevan Protić, advokati koji su branili Iliju Jurišića pred Vijećem za ratne zločine beogradskog Okružnog suda jer za danas imaju zakazane neodložne poslove.

Obraćajući se javnosti i pozivajući građane da masovno prisustvuju protestnom skupu općinski načelnik Jasmin Imamović je istakao: "Tuzla je uvijek bila i jeste simbol jedinstva, tolerancije, suživota i poštivanja ljudskih prava. Građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine nanesena je teška nepravda montiranim sudskim postupkom, u kome su grubo narušena ljudska prava Ilije Jurišića, a posebno pravo na odbranu, čiji je ishod nepravična osuđujuća presuda, kojom je naš sugrađanin Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora".

Pozive za protestni skup "Pravda za Iliju Jurišića" uputili su brojna udruženja građana, političke stranke i nevladine organizacije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije