Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

1
Radiosarajevo.ba
Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prvomajska protestna šetnja u Sarajevu

Sindikat metalaca FBiH započeo je Prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu, koja će se kretati od Doma sindikata, prema Udruženju poslodavaca, pa do sjedišta Vlade Federacije BiH.

Oni će izvesti protestnu šetnju i vlastima dostaviti dva zahtjeva -  povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM, te hitno upućivanje u proceduru i donošenje zakona o minimalnoj plati, neto, te zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Naveli su da drastičan i nezaustavljiv rast svih troškova života, odnosno veoma težak materijalni položaj metalskih radnika, nameće potrebu hitnog povećanja plata radnicima u metalskom sektoru, prvenstveno kroz povećanje najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru.

Stravična nesreća u Srbiji: U sudaru kamiona i autobusa povrijeđeno 20 ljudi, poginuo vozač autobusa

Stravična nesreća u Srbiji: U sudaru kamiona i autobusa povrijeđeno 20 ljudi, poginuo vozač autobusa

Prvomajski protestni marš, kao i prošle godine, organizuje i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), a fokus je na na zelenom svjetlu za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini su od toga napravile neki, rekla bih imaginarni događaj, sasvim otuđen od građana i od radnika. Želimo naglasiti cijeli taj proces i reći da u principu želimo vidjeti BiH u EU, ali imamo i određene zahtjeve u tom smislu. Mi ćemo poslati svoje zahtjeve Vijeću ministara BiH, ali i Delegaciju EU, a tražimo da sindikat bude dio tog procesa, vrlo aktivno i vrlo odgovorno"; rekla je Feni predsjednica STBiH Mersiha Beširović

Protest trgovinskih radnika u Sarajevu

Protesni marš pod nazivom "EU-Idemo? Ili je gotovo?", odnosno okupljanje radnika, članova STBiH danas će biti ispred zgrade PSBiH odakle polaze prema zgradi Delegacije EU na Skenderiji.

"Kada je riječ o položaju trgovaca smatram da je nešto bolji nego prošlog 1. maja, ali je još nedovoljno dobar, odnosno još nismo ostvarili ona rješenja koja čekamo. Nažalost, u ovoj zemlji procesi idu jako sporo i mi smo trenutno u fazi kada je nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini trebao da osigura i slobodne praznike i zabranu rada nedjeljom. Radnici u ovom sektoru zavise od dobre volje poslodavaca, a mi još čekamo na sistemska rješenja", dodala je Beširović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije