Pročitajte zahtjeve sa protestne šetnje pet do 12

Radiosarajevo.ba
Pročitajte zahtjeve sa protestne šetnje pet do 12
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Protestna šetnja 5 do 12

Simbolično 5 do 12 danas je u Sarajevu u organizaciji Platforme za progres održana mirna protestna šetnja od Baščaršije (ispred Sebilja) do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Platforme Mirsad Hadžikadić poručio je okupljenim na Marijin-Dvoru da je protestna šetnja samo početak borbe, te da neće prestati sa ovim aktivnostima sve dok Bosne i Hercegovina ne bude sigurna država svih građana.

Pročitao je i zahtjeve koje upućuju prema institucijama:

- održati lokalne izbore do 15. novembra 2020. godine, uključujući i izbore u Mostaru

- uvesti elektronsko glasanje do 2022. za opće izbore

- izmijeniti Izborni zakon do lokalnih izbora 2020. godine, kako bi se omogućilo proglašenje vanrednih izbora, ako se ne formira vlast za 6 mjeseci

- ukinuti finansiranje stranaka do kraja ove godine

- odmah prestati sa narušavanjem institucija BiH

- donijeti ekonomski poticaj za privredu, kako za one koji su oštećeni za vrijeme pandemije, tako i za druge

- uskladiti plate i nadoknade u javnom sektoru sa nadoknadama u realnom sektoru

- primijeniti nultu toleranciju na korupciju, pokazati na primjeri afere "Respiratori" i kazniti sve učesnike kriminala

- provjeriti diplome svih predstavnika vlasti, pravosuđa, uposlene javnih institucija i ukloniti sve one sa kupljenim diplomama

"Mi ćemo protestovovati dok se naši zahtjevi ne ispune. Najavljujemo da ako ne bude pomaka mi ćemo se pojaviti ponovo za mjesec dana, moguće je, mi smo odlučni i hrabri, mi smo BiH", rekao je Hadžikadić.

Tokom obraćanja prestao je da radi postavljeni razglas, na šta je Hadžikadić kazao da su im isključili struju da se ne bi čuli.

On je pozvao sve učesnike da zajedno da posjete Zemaljski muzej BiH, kao znak podrške ovoj instituciji jer svaka marka im je bitna za normalan rad.

Na protestno šetnji danas je učestvovalo nekoliko hilajda građana, a pridružili su im se i predstavnici drugih političkih stranaka i to predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naše Stranke Predrag Kojović, te NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i Nezavisnog bloka Senada Šepića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije