Protesti zbog odlaska stranih sudija i tužilaca

Radiosarajevo.ba
Protesti zbog odlaska stranih sudija i tužilaca

foto:radiosarajevo.ba

Oko 50 članova Foruma mladih SDP-a i predstavnika nevladinih organizacija okupilo se u četvrtak ispred OHR, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Direktan povod je odluka da se stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH ne produži mandat.

Poštivanje ljudskih prava u BiH će biti moguće u onoj mjeri u kojoj se osigura vladavina prava, navodi se u pismu visokom predstavniku, koji je prema mišljenju protestanata, jedina adresa u BiH koja može strane sudije i tužioce zadržati u bh. pravosuđu.

Visoki predstavnik može zaustaviti još goru pljačku i kriminal


„Mi smo se okupili danas da apelujemo na visokog predstavnika, da uradi ono što nisu uradile domaće vlasti, a to je da produži mandat stranim sudijama i tužiocima.Ukoliko strane sudije napuste Sud BiH, jasno je da će domaće sudije ostati na udaru valadajućih političkih elita, kojima je u interesu loš rad Suda“, kazao je predsjednik Foruma mladih SDP-a BiH, Kemal Beganović.

Ukidanje mandata stranim sudijama i tužiocima je kršenje i onako narušenih osnovnih ljudskih prava ljudskih prava građana naše države, navodi se u pismu visokom predstavniku u Forumu mladih SDP-a. Pozivaju se na najnoviji izvještaj Transparency Internationala u kojem je naša zemlja na vrhu ljestvice po rasprostranjenosti korupcije.

„Zahtjevi su vrlo jasni, želimo vladavinu prava, u zemlji u kojoj očigledno nema nikakvih ljudskih prava. Smatramo da će odlaskom stranih sudija i tužioca situacija postati još gora i tek onda će nastupiti pljačka i kriminal“, kazao je predstavnik pokreta „Dosta“, Demir Mahmutčehajić.


foto: radiosarajevo.ba

Organizator protesta je Forum mladih SDP-a, a podršku skupu dali su „Pokret Dosta“, Organizacija „Zašto Ne“, Asocijacija mladih „Duga“ iz Zenice, „Alternativni klub Trebinje“, „Narodni Front“ Banja Luka i građani.

goran, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije