Protesti završeni, saobraćaj ponovo uspostavljen

Radiosarajevo.ba
Protesti završeni, saobraćaj ponovo uspostavljen
/ Foto: Radiosarajevo.ba

17:02  Demonstranti su se razišli  te je raskrsnica ulica Titova i Ali - pašina oslobođena, a saobraćaj ponovo uspostavljen.

16:39 Demonstrantima se pridružio i prof. Enver Kazaz koji je kazao da podržava proteste, a posebno plenume gdje građani iznose svoje probleme, traže promjene i tako pariraju vlasti. Saobraćaj u ovom dijelu grada, kako prenosi Avaz još uvijek nije u funkciji. 

 16:07 Okupljeni demonstranti zvižde i dobacuju prolaznicima koji im se ne pridružuju, riječima: "Blago vama, vi imate para, mi nemamo!" i "Dajte nam 2 KM da jedemo! 

15:25 Na protestima je sve manje ljudi i trenutačno blokadu saobraćaja drži oko 50 osoba. Demonstranti su obeshrabreni slabim odzivom na ovim protestima, ali poručuju da će istrajati, bez obzira na sve. 

15: 05 Policija je kod jednog maloljetnika pronašla teleskopsku palicu i najvjerovatnije će biti saslušan. Demosnatranti ostale mlađe učesnike upozoravaju da ne prave probleme. U dijalogu s demonstrantima je i specijalac Jozo Anđić. 

14:10 Demonstrantima je hercegovačka kompanija podijelila krompir i mrkvu, te osigurala povrće za sendviče koji će danas biti podijeljeni.

13:56 Demonstranti poručuju građanima da se na protestima počnu okupljati u što većem broju. Između ostalog, transparentima pozivaju studente da dođu, a na jednom od njih stoji: „Studenti, gdje ste, izlazite iz kafića, ne bojte se profesora“.

Među okupljenima je i Denin Ivanović, koji protestuje s flasterom preko usta. Njegova poruka je da bi na proteste trebalo doći barem onoliko građana koliko ih je bilo na dženazi Aliji Izetbegoviću".

13:40 Demonstranti su na semafor zavezali transparent na kojem piše "Vlada FBiH dole"

13:30 Demonstracije se odvijaju bez incidenata. Demonstranti nose i transparente na kojima je napisano "Hoćemo imena milijardera", "Probudite se, proljeće je", "Tužioce na sud", te "Evropo, mi smo krenuli". Na protestima je i maskota Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, Vučko.

13:10 Na protestima je oko 150 demonstranata. Oni uzvikuju "Skinite kravate, dajte nam plate" i  "Lopovi, ostavke". 

13:00 Jedan od demonstranata je nezaposleni Sedan Čizmić iz Sarajeva, koji kaže da se protesti odvijaju zbog suštinskih životnih problema naroda, i da je narod šutio predugo.

"Naše vlasti izgubile su pojam o stvarnosti i nemaju pojma kako mi živimo. Mi smo glasali za njih da rade za narod, a ne za lične interese", kazao je Čizmić za Anadolu Agency.

Blokirana je raskrsnica kod Higijenskog zavoda. 

12:50 Okupljeni građani pištaljkama izražavaju svoju nezadovoljstvo i nose velike transparente na kojima piše "Svi za jednog, jedan za sve" i "Sunce sija, svi marš van".

12:40 Saobraćaj u Titovoj ulici je obustavljen. Okupljeni građani uzvikuju 'Lopovi, lopovi'.

Protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu nastavljeni su i danas tačno u podne. Okupilo se oko 100 građana i građanki. 

Zahtjevi građana su isti kao i prethodnih dana, a to su smjene vlada svih nivoa vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije