Protesti završeni, saobraćaj normaliziran

Radiosarajevo.ba
Protesti završeni, saobraćaj normaliziran
/ Foto: Radiosarajevo.ba

16:47 Protesti su okončani i saobraćaj na raskrsnici ulica Titova i Alipašina ponovo je uspostavljen. 

16:32 Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo u skladu sa zaključkom Skupštine danas na cjelodnevnom zasjedanju razmatrao je zahtjeve Plenuma građana i građanki i donio određene zaključke i odgovore na te zahtjeve. 

"Ti zahtjevi bit će prezentirani sutra na nastavku sjednice Kolegija u 10.30 sati u prostorijama Gradske uprave Sarajeva",  kazao je novinarima dopredsjedavajući Skuštine KS Kemal Ademović

Ademović je istakao da će predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić zaključke Kolegija prezentirati predstavnicima Plenuma, a Kolegij će te zaključke uputiti Skupštini KS koja će se o njima izjasniti na prvom zasjedanju, u ponedjeljak, 24. februara. 
"Mi smo uradili kompletan set tih zaključaka i odgovorili smo na sva pitanja. Ti zaključci su na Kolegiju usaglašeni, ali o njima nije na Kolegiju još glasano", kazao je Ademović. 


Plenum građana i građanki Sarajeva predao je četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne vlade Kantona Sarajevo. 
Zahtjev je i revizija plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo. 
Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih. 

16:20 Završena je sjednica Kolegija Skupštine KS na kojoj su se razmatrali zahtjevi demonstranata. 

15:31 Demonstranti dijele letke upućene "Građanima koji još uvijek šute", a na kojima dalje piše: 

Svi smo mi prevareni, opljačkani, obespravljeni i poniženi.

Izađite svi na ulicu jer samo tako možemo promijentii ovo društvo u korijenu.

Hvala vam na strpljenju koje ste pokazali tokom svakodnevnih blokada ulica u centru grada. Također, vam hvala na moralnoj podršci. Nažalost, to nije dovoljno".

14:20 Broj građana koji protestuju je nešto manji, vjerovatno zbog kiše koja je počela da pada. Demonstranti odblokirali tramvajski saobraćaj na Skenderiji. Prisutni kažu da će blokada saobraćaja danas trajati do 16 sati. 

13:43 Demonstranti su upravo na tramvajske šine na Skenderiji stavili kamenje i raširili transparente te na taj način onemogućili odvijanje tramvajskog saobraćaja. Raskrsnica kod Higijenskog zavoda je i dalje blokirana. 

Pogledajte galeriju 

13:21 Jedna grupa demonstranata se uputila prema Trgu BiH.

13:18 Demonstranti su upravo blokirali i tramvajske šine na okretaljci na Skenderiji te su se okupili oko tramvaja koji je čekao putnike i nisu dozvolili da prođe. Na koncu, tramvaj je propušten, ali su demonstranti ostali blokirajući šine. 

 13:07 Demonstranti u Sarajevu su upravo blokirali raskrsnicu ulica Titova i Alipašina, a protestima su se pridružili i radnici hotela Holiday koji zahtijevaju poništenje privatizacije hotela Holiday Inn te izmirenje njihovih osnovnih potraživanja. 

12:40 Reporterka Radiosarajeva.ba javlja da je upravo blokiran saobraćaj u Titovoj ulici, odnosno ispred zgrade Predsjedništva BiH.

I današnje proteste je podržao Vučko zajedno s nekoliko radnika ZOI-a. 

Demonstranti su preko cijele ceste raširili transparente na kojima piše "Svi na ulice", "Tražimo promjene" i "Sunce sija, svi marš van"  

12:12 Demonstranti u ovim trenucima pozivaju radnike Holidaya da im se pridruže s obzirom na to da je u zahtjevu predatom kantonalnim vlastima za reviziju privatizacije i njihov hotel. 

Demonstranti su ponovili da od Skupštine KS-a do petka u podne očekuju zasjedanje i ispunjavanje svih zahtjeva koje su predali predstavnici Plenuma.

Kako je Skupština najavila sjednicu tek u ponedjeljak, demonstranti upozoravaju da će ukoliko se to dogodi, u subotu u 12 organizirati najveće proteste u Sarajevu dosad.

12:07 U Sarajevu, u podne, okupilo se oko 200 demonstranata u parku prekoputa zgrade Predsjedništva BiH, a saobraćaj se i dalje normalno odvija. Avaz javlja da prisutni ponovo uzvikuju imena članova Federalne vlade, tražeći njihove ostavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije