Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka

Radiosarajevo.ba
Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Jovana Divjaka
/ Foto: Nermin Čolić za Radiosarajevo.ba

Nakon što je objavljeno da je u četvrtak navečer na aerodromu u Beču uhapšen penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, najvjerovatnije na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Srbija, građani Sarajeva su se okupili ispred ambasade Austrije, prenosi Fena.

Blizu 100 građana tražilo je od Austrije da odmah pusti na slobodu generala Jovana Divjaka, koji je na listi odgovornih Tužilaštva Srbije za slučaj "Dobrovoljačka" iz maja 1992. godine.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, potvrdio je da će ročište Divjaku biti održano u petak ujutro nakon čega će biti poznato više informacija, javila je Fena.

Građani Sarajeva također najavljuju proteste protiv hapšenja Jovana Divjaka 5. marta u 13.00 sati ispred Ambasade Austrije u Sarajevu.

Jovan Divjak bio je direktni učesnik događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kojoj je prilikom povlačenja jedinica bivše Jugoslovenske narodne armije iz Komande 2. armijske oblasti došlo do napada na konvoj JNA u kojem je stradalo nekoliko oficira i vojnika JNA.

 Ejup Ganić: Ovo se desilo zbog nemarnosti naše države

Uhapšen Jovan Divjak u Austriji 

Podrška generalu Divjaku sa Facebooka 

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije