Protesti u BiH ujedinili građane FBiH i RS-a, zajedno osuđuju i nasilje

Radiosarajevo.ba
Protesti u BiH ujedinili građane FBiH i RS-a, zajedno osuđuju i nasilje

Glad će ujediniti sve građane Bosne i Hercegovine, istakla je analitičarka Svjetlana Cenić iz Banje Luke.

Višednevni protesti istinski su ujedinili revoltirane građane ove balkanske države, javlja agencija Anadolija.

U gradovima bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihać…), ali i Banja Luke i Prijedora (bh. entitet Republika Srpska), te Brčko distrikta čule su se poruke podrške jedinih drugima. Također, svi zajedno osuđuju nasilje, jer smatraju da ono šteti legitimnim zahtjevima građana.

Isto tako, prvi put od završetka rata u ovoj državi (1992 – 1995), najkrvavijeg na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, stanovnici najvećih gradova oba bh. entiteta zajednički su izrazili revolt „zbog teške materijalne situacije u kojima su se našli radnici nekada snažnih kompanija uništenih kriminalnom privatizacijom“.

Stanovnici Tuzle, Banje Luke, Sarajeva, Brčkog, Zenice… uputili su vapaj za boljim životom, protestirajući protiv aktulenih vlasti u svojim sredinama, označivši ih "direktnim i glavnim krivcima za lošu ekonomsku situaciju".  

"Noćna mora bh. političkih elita je da se građani ujedine u protestima. Sve će raditi da se građani ne ujedine, pričat će kako oni u Banjoj Luci ne mogu podržati one u Sarajevu ili obrnuto… Radit će se na tome da se protesti razbiju i lokalizuju na sve moguće načine, pritiscima i  potkupljivanjem", rekla je Cenić, komentirajući ujedinjenje građana Federacije i Republike Srpske u protestima u BiH.

BiH najsporije "napreduje" u regionu i zadnja je u redu zemalja Zapadnog Balkana koje žele pristupiti Evropskoj uniji (EU).

Mnoge reforme i zakone na kojima insistira Brisel bh. političari ne provode, jer ne mogu, odnosno ne žele pronaći kompromisna rješenja u složeno ustrojenoj državi.

Shodno tome, u razgovoru za Anadoliju ugledni profesor Zdravko Grebo posljednje proteste u BiH nazvao je i svojevrsnim "bosanskim proljećem".

Diljem Bosne i Hercegovine danas traju protesti građana i obespravljenih radnika. Zapaljene su zgrade vlada Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije