Protesti u Banjoj Luci: Smak novinarstva u RS-u

Radiosarajevo.ba
Protesti u Banjoj Luci: Smak novinarstva u RS-u

Ispred Specijalnog tužilaštva Reublike Srpske, u znak protesta povodom skandaloznog poziva upućenog od strane Specijalnog tužilaštva RS glavnoj i odgovornoj urednici Glasa Srpske Mirjani Kusmuk, rano jutros okupilo se više od 50 novinara, predstavnika svih medijskih kuća.
Mirjana Kusmuk je oko 9:07 časova izašla iz zgrade Specijalnog tužilaštava gdje je nekoliko minuta ranije završeno saslušanje

Kako su javile Nezavisne, ona je zahvalila kolegama na podršci i rekla da se radi o zaista neophodnoj odbrani javne riječi:

„Ja ovdje danas jesam pozvana zbog gostovanja u emisiji Presing i izjave date u toj emisiji. Mislim da su odlučili da ovako ekspresno reaguju i zbog što su saznali da je danas Staljinov rođendan. U to ime i u ime pokušaja smaka novinarstva u RS za danas je najavljen smak svijeta. Ovo je trebalo da bude smak novinarstva i smak slobode javne riječi. Oni su pokušali da zastraše tu javnu riječ i ja vam odgovorno tvrdim da u tome nisu uspjeli. To dokazuje i vaše prisustvo i hvala vam na tome.

Saznanja o počiniocima ovog krivičnog djela, dodala je ona, „koja se odnose na ove koji su u zatvoru ja nemam, niti mogu da ih imam jer te osobe ne poznajem“.

Još nešto želim da kažem. Na moje insistiranje da tužilac kaže za koje djelo ili za koje lice u ovom krivičnom predmetu me poziva, tužilac nije želio da to unese u zapisnik. Znači po Zakonu o krivičnom postupku za svjedoka se poziva samo onaj koji ima saznanja o nekom krivičnom djelu i koji ima saznanje o počinocu krivičnog djela. Sva saznanja o ovom krivičnom djelu ima ovo tužilaštvo i ta saznanja je Glas Srpske objavio“, istakla je ona.

Novinari su nosili transparente na kojima je pisalo "Novinar" sa naslikanim likom kome su prekrižena usta, zatvorene uši i koji nema oči". Urednik na RTRS-u Biljana Knežević istakla je da je ovo dobar početak jedne priče koja će novinarima ići u korist. „Javnost treba da se zapita šta je do sada Specijalno tužilaštvo uradilo, a šta nije, šta je moglo da uradi i koliko je novca potrošilo.“ Ispred ulaza u zgradu stajalo je nekoliko policajaca.

Branilac Mirjane Kusmuk, advokat Miljkan Pucar rekao je da je Kusmukova u emisiji "Presing" RTRS-a samo poručila da bi institucije kao što je Specijalno tužilaštvo trebalo ozbiljno da se odnose prema medijima da se ne bi dešavalo kao što se to desilo u slučaju Specijalnog tužilaštva, koje je najavilo spektakularne akcije hapšenja u predmetu trgovine ljudima radi priostitucije, mada na kraju od toga ništa nije bilo i uhapšena su samo dva lica.


Mirjana Kusmuk ispred Tužilaštva

Poziv za svjedoka koji je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske uručen glavnoj i odgovornoj urednici Glasa Srpske Mirjani Kusmuk, poslije kritike na rad te institucije koju je iznijela u emisiji Presing Radio-televizije Republike Srpske je skandalozan i čin zastrašivanja i pritiska na sve novinare i medije, ali i zakonski neuobičajen potez tužilaštva. Smatraju ovo pravni stručnjaci, novinari i predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava.

Kusmukova je pozvana da svjedoči u istrazi protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije u Banjaluci dva dana poslije njenog komentara da je Specijalno tužilaštvo zloupotrijebilo medije u tom slučaju najavljujući spektakularna hapšenja do kojih nije došlo, javile su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije