Protesti podrške uhapšenim borcima Armije BiH

Radiosarajevo.ba
Protesti podrške uhapšenim borcima Armije BiH

Pripadnici 31. drinske udarne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) koji su jučer ujutro uhapšeni u Goraždu po optužbi za zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, dali su prvi iskaz u kojem su apsolutno negirali bilo kakvu odgovornost za nedjela koja im se sastavljaju na teret.

Uhapšena četvorica zbog ratnih zločina nad Srbima

Muhamed Adžem (47), Suljo Karkelja (44), Senad Halilović (46) i Omer Uglješa (45) pojavit će se danas pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu. Danas, naime, ističu i 24 sata od njihovog hapšenja, te bi se trebalo odlučiti hoće li biti zadržani u pritvoru ili pušteni da se brane sa slobode.
Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), uhapšeni pripadnici Armije RBiH su u septembru 1992. iz službenih prostorija Policijske stanice Goražde izveli sedam zarobljenika koji su uhapšeni na lokalitetu releja Trovrh, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Leđava u mjestu Kopači, gdje su ih, navodno, ubili.

Ratni komandant 31. drinske udarne brigade Armije BiH Abduselam Sijerčić Pelam izjavio je za agenciju Anadolija da su uhapšeni bivši borci šokirani i istraumatizirani hapšenjem, te odvođenjem u Istočno Sarajevo. Posebno brinu za svoje porodice.

Danas bi se u Goraždu trebali održati sastanci boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) na kojem će biti doneseni određeni zaključci u vezi s posljednjim događajima. Oni su još jučer, u nekoliko navrata, isticali da još niko nije odgovarao za više hiljada žrtava nerspske nacionalnosti u Goraždu.

Sijerčić je potvrdio da udruženja iz Goražda pripremaju i proteste podrške uhapšenima u Goraždu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije