Protesti 'Blockupy' paralizirali Frankfurt

Radiosarajevo.ba
Protesti 'Blockupy' paralizirali Frankfurt

Njemački grad Frankfurt, koji predstavlja finansijski centar države, blokiran je u srijedu. Policija u centru grada rastjeruje demonstrante, koji su tokom vikenda počeli proteste protiv moći banaka i politike osiromašivanja cijele Evrope.

Kamp, koji se nalazio u području u blizini znaka eura ispred Evropske centralne banke (ECB) i u kojem je bilo oko 40 grupa, raščišćen je i demonstranti su rastjerani.

Inače, među protestantima su bili trgovački sidikati, kritičari globalizacije Attac i razne ljevičarske inicijative; tokom vikenda su usvojili slogan "Blockupy"

Protesti su trebali uzeti maha u četvrtak, na praznik banaka, za kada su planirali okupirati centralne trgove, a u petak je planirana blokada ECB-a. Sud je zabranio mnoge od planiranih demonstracija iako je okupljanju u subotu dato odobrenje. Bez obzira na sudsku zabranu, očekuje se da će mnogi demonstranti izaći na ulice i pokušati blokirati  banke.

Do utorka poslijepodne mnoge stanice podzemnih željeznica su bile blokirane, a Commerzbank je najavio da će zatvoriti dva svoja nebodera. Njemačka centralna banka je potvrdila u srijedu da je održala sastanak sa izvršnim direktorima ECB-a u utorak, dan ranije nego što je planirano.

Oproštajna ceremonija za odlazećeg člana izvršnog odbora ECB-a Josea Manuela Gonzalez-Parama, koja je trebala biti održana u luksuznom hotelu u centru grada u srijedu, izmještena je na selo. Banka Helaba javila je svojim zaposlenicima da ne dolaze u petak na posao, nego da uzmu slobodan dan ili rade od kuće, a i državna KfW banka dala je sličan savjet svojim zaposlenicima, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije