Protest "Žena Srebrenice" u Tuzli: Traženje nestalih predugo traje

Anadolija
Protest "Žena Srebrenice" u Tuzli: Traženje nestalih predugo traje
U centru Tuzle, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, i danas su se okupile preživjele žrtve genocida koje su ponovile zahtjeve da se pred lice pravde izvedu oni koji su činili zločine, te da se više i efikasnije radi na pronalasku nestalih osoba.

"Pune 22 godine pokušavamo da dođemo do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Tražimo još preko hiljadu osoba nestalih tokom genocida. Kažem preko hiljadu, jer kompletne porodice su ubijane, a kada smo prijavljivali, morali smo lično prijavljivati ko se vodi kao nestao, tako da neke niko nije mogao prijaviti. Nezadovoljni smo radom Tužilaštva BiH, ali i radom Instituta za traženje nestalih BiH koje je na nivou cijele države i tu uvijek ima određenih opstrukcija i nema dogovora", poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Ćatić je istaknula da je neophodno da se oni koji su činili zločine, učestvovali i kreirali genocid što prije izvedu pred lice pravde.

"Mi se borimo za pravdu, ali sve to ide toliko sporo i predugo traje", navela je Ćatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije