Protest zbog verbalnih napada Žilića na Butkovića

Radiosarajevo.ba
Protest zbog verbalnih napada Žilića na Butkovića

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas javni protest Upravnom odboru BHRT zbog verbalnih pritisaka Ahmeda Žilića, predsjedavajućeg ovog tijela na Benjamina Butkovića, vršitelja dužnosti urednika Informativnog programa BHT. 

Kako navodi Udruženje BH novinari, Ahmed Žilić je, koristeći svoju poziciju predsjedavajućeg UO BHRT, pokušao prisiliti Benjamina Butkovića da po Žilićevim standardima kreira izvještaj o promijenama Statuta ove medijske kuće, objavi samo njegove izjave i opširna saopćenja u vezi sa izmjenama najvišeg akta BHRT. On je, također, u više navrata i u noćnim satima telefonom pozivao urednika Benjamina Butkovića, prijetio mu pravnim i drugim sankcijama ukoliko u programu ne ispoštuje njegove zahtjeve, kao predsjedavajućeg UO. 

- Verbalno nasilje predsjedavajućeg Žilića nad urednikom Butkovićem i ostalim članovima Kolegija direktora BHRT, te presing koji nad njima vrši različitim vrstama naredbi, zahtjeva i prijetnji u vezi sa kreiranjem programa, direktan su atak na uredničku neovisnost javne televizije i profesionalne uredničke standarde. Način obraćanja Ahmeda Žilića uposlenicima BHRT daleko je od civiliziranog i profesionalnog komuniciranja kakav se očekuje od predsjedavajućeg Upravnog odbora jednog javnog medija i koji se podrazumijeva u međusobnoj komunikaciji između upravnih, rukovodnih i uredničkih tijela, kaže se u saopćenju. 

Udruženje/udruga BH Novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju dodatnu zabrinutost zbog činjenice da je nasilje nad uredničkom politkom BHRT personalno motivirano i da je uslijedilo nakon što je UO, bez ikakvih konsultacija sa uposlenicima, Sindikatom, Vijećem uposlenika i poslovodstvom, usvojio izmjene Statuta i pokuša ih promptno provesti u praksi. 

Te su izmjene, prema raspoloživim informacijama i pravnim tumačenjima, ozbiljno dovele u pitanje ključna razgraničenja između upravljanja i rukovođenja medijem i samog uređivanja programa, te dale neprimjerene ovlasti predsjedavajućem i članovima UO u oblasti kadrovske i uredničke politike i funkcioniranja različitih programskih sektora BHRT. 

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju javno očitovanje UO BHRT o posljednjim postupcima predsjedavajućeg Ahmeda Žilića, te zaustavljanje pritisaka i verbalnog nasilja koje vrši nad uredničkim i poslovodnim strukturama. 

Upravni odbor BH novinari će u narednim danima zatražiti od međunarodnih organizacija za zaštitu slobode medija, kao i Regulatorne agencije za komunikacije i nadležnih državnih organa BiH da spriječe kršenje principa i vrijednosti na kojima počiva javni RTV servis na nivou države i da uzmu u zaštitu prava uposlenika BHRT, kaže se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije