Protest za osobe u Imigracionom centru u Lukavici.

Radiosarajevo.ba
Protest za osobe u Imigracionom centru u Lukavici.
/ Dado Ruvić, Reuters

Ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu u subotu je održan mirni protest podrške osobama afroazijskog porijeka koje se nalaze u Imigracionom centru u Lukavici.
 
Protestno okupljanje zakazano je putem društvene Facebook mreže na kojoj su pozvani "svi muslimani da dignu glas protiv bosanskog Guantanama u BiH".

Iz Rijaseza Islamske zajednice u BiH nisu se oglašavali povodom ovog protesta

Jedna od organizatora skupa Nađa Dizdarević istakla je u izjavi za medije da je protest organiziran zbog netransparentnih procedura pritvora za najmanje pet osoba. Riječ je o grupi među kojima je i Imad el-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, prenosi Fena.

"Ovi ljudi su u pritvoru bez ijednog dokaza. Čak ni njihovi advokati ne znaju zbog čega su zatvoreni. Proglašeni su opasnošću za nacionalnu sigurnost bez ijednog dokaza. Ako su krivi, dajte da vidimo na osnovu čega i onda ćemo ih se mi prvi odreći", rekla je Dizdarević, prenosi Fena.

Okupljeni su ogorčeni i, kako kažu, lošim uvjetima u Imigracionom centru Lukavica

Imigranti u Lukavici: Izgladnjeli i pretučeni

Imigracioni centar: Ne tuku Bošnjaci imigrante

Tvrdnje o lošim uvjetima i neadekvatnom tretiranju osoba koje se nalaze u Imigracionom centru ranije su demantirali predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH koji su obišli centar, ali i mnoge međunarodne organizacije koje su centar svrstale "rame uz rame" s ovakvim institucijama u Evropi.

Mektić demantuje navode o zlostavljanju migranata

Negativan izvještaj o Centru u Lukavici

U Imigracionom centru u Lukavici u Istočnom Sarajevu nalazi se tridesetak stranih migranata, uglavnom iz afroazijskih zemalja.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije