Protest u Sarajevu: Okupile se porodice boraca iz Sirije, traže povratak žena i djece

14
Radiosarajevo.ba
Protest u Sarajevu: Okupile se porodice boraca iz Sirije, traže povratak žena i djece
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Okupile se porodice boraca iz Sirije

U Sarajevu je ispred zgrade Parlamenta BiH održan skup članova porodica žena i djece koji se nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije.

Oni su u ovoj državi već četiri godine nakon kraha Islamske države (ISIL).

Ekipa portala Radiosarajevo.ba danas je pratila ovo ukupljanje na kojem su bile većinom udovice i supruge bh. ISIL-ovaca, koji su na rastištima u Siriji od 2014.godine.

Među njima je više od 56-oro djece u dva kampa, El-Holu i El-Roju.

Okupile se porodice boraca iz Sirije - undefined

Organizator skupa podrške s zahtjevom da država ubrza njihov povratak je Alema Dolamić, sestra Adele, koja se u Siriji nalazi četiri godine s troje djece.

Među okupljanima je bio i otac poginulog pripadnika ISIL-a koji je kazao da se uzda u ministra Selmu Cikotića, od kojeg očekuje da će im pomoći u borbi za povratak članova njihovih porodica.

"Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa svojim nadležnostima čini sve da se što prije osiguraju svi neophodni uslovi za povratak i prihvat bh. državljana iz Sirije, posebno žena i djece", poručio je ministar Cikotić, nakon današnjeg sastanka sa članovima porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima Al-Hol i Al-Roj u Siriji.

Uprkos spremnosti i opredjeljenosti Ministarstva sigurnosti BiH da nastavi sa procesom povratka započetog u decembru prošle godine, zbog pandemije COVID-19, povratak ovih osoba je prolongiran dok se ne steknu povoljni uslovi.

Ministar Cikotić sa članovima porodica - undefined

Cikotić je naglasio da Ministarstvo sigurnosti BiH u ovoj oblasti sarađuje sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su iskazale spremnost da pruže pomoć i podršku institucijama BiH.

"Sačinjen je i cijelovit pregled stanja i statusa građana BiH u regiji Iraka i Sirije, kao i aktivnosti koje trebaju biti poduzete u cilju sistemskog riješavanja problema povratnika, njihovog prihvata i reintegracije", naveli su iz Ministartsva sigurnosti BiH, dodajući da je uspostavljena Radna grupa za koordiniranje procesa povratka državljana BiH iz zona sukoba.

Inače, kampovi su pod kontrolom sirijskih snaga, ali i saveznika Kurda, koji se prema ženama, kako su kazali okupljeni, ponašaju osvetnički.

Podsjetimo, krajem prošle godine grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigli su u našu zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije