Protest rudara u Zenici još uvijek traje: 'Nas čeka strahovita, teška borba za opstanak...'

3
FENA
Protest rudara u Zenici još uvijek traje: 'Nas čeka strahovita, teška borba za opstanak...'
Foto: Fena / Rudari, arhiv

Protest rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica i šest ostalih rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH još uvijek traje ispred Gradske uprave Grada Zenica, koja je blokirala račun preduzeća RMU Zenica.

Sindikalni predstavnici obavijestili su rudare da je Gradsko vijeće Zenica prihvatilo da se danas razgovara o stanju u RMU Zenica i prijedlogu sporazuma, na sjednici koja je u toku. 

Sindikat radnika rudnika FBiH, kako je napomenuo predsjednik Sinan Husić, jučer je tokom dana uputio zahtjev i prijedlog sporazuma EPBiH, RMU Zenica te Gradskoj upravi Zenica.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Pozvali smo sve tri strane da pristupe potpisivanju sporazuma, ustvari taj sporazum treba biti potpisan između Gradske uprave i RMU Zenica. Po tom sporazumu, Rudnik bi preuzeo obavezu da od 1.9.2023. godine počne, u mjesečnom iznosu koji se utvrdi u tom sporazumu, ispunjavati obaveze prema Gradu. Nećemo više komentarisati strukturu obaveze, koja je zbilja besmislena", naglasio je Husić.

Zenički je rudnik, naime, Gradu Zenica dužan zatezne kamate za već isplaćeni dug po osnovu naknade za korištenje komunalnog - gradskog zemljišta, a taj je iznos dosegao više od 3.000.000 KM, što zenički rudnik u ovom trenutku nije u mogućnosti isplatiti. 

Pri tome je i Ustavni sud FBiH, još 2018. godine, ocijenio neustavnim te ukinuo tu naknadu, koju je Grad Zenica naplaćivao privrednim subjektima koji posluju na teritoriji tog grada pa tako i RMU Zenica.

Rudari ponovno pred zgradom Gradske uprave: "Svi smo mi Zenica!"

Rudari ponovno pred zgradom Gradske uprave: "Svi smo mi Zenica!"

"Nas čeka u Zenici strahovita, teška borba za opstanak rudnika. Ne čeka nas, opet, nekakva ljepota u kojoj ćemo uživati. 

Toga su svjesni ovi ljudi koji su pred Gradskom upravom", podvukao je Husić, koji je dodao kako ovi radnici samo žele zarađeni plaću te da idu raditi.

Podvukao je da je  prijedlog jako korektan i da bi bio pravi bezobrazluk i drskost da ne bude prihvaćen.

Na novinarsko pitanje šta će s  desiti ako prijedlog ne bude prihvaćen i ako gradonačelnik Fuad Kasumović ne potpiše sporazum, Husić kaže kako o tome neće da razmišljaju.

"Ako je iko zaslužio u ovoj državi da par mjeseci ne strahuje za plaću, onda su to su radnici RMU Zenica...

Ko god ima imalo pomisli u svojoj glavi da će ove radnike iz RMU Zenica ostaviti na cjedilu kolege iz drugih rudnika, grdno se vara. Nikada! Svi zajedno, do kraja", poručio je Husić.

Dodao je kako se ne traži otpis duga, nego samo njegova otplata na rate i deblokada računa. Zenički su rudari u radnički neposluh stupili u petak, a od ponedjeljka 15-ak članova Sindikalnog odbora štrajka i glađu.

Na protestu koji je u utorak održan ispred Gradske uprave Grada Zenica, niko se od nadležnih nije obratio rudarima, koji su tada najavili da će ponovo doći danas. Danas su odlučili da se neće razići dok njihovi prijedlozi ne budu razmotreni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije