Protest radnika Konjuha: Šatori ispred općine Živinice

Radiosarajevo.ba
Protest radnika Konjuha: Šatori ispred općine Živinice


Radnici živiničkog Konjuha jučer su, nezadovoljni odnosom vlasti prema ovoj fabrici namještaja, protestovali u ovom gradu, te postavili šatore ispred zgrade Općine Živinice gdje će spavati u grupama.

Radnici su se na ovakav način protesta odlučili jer još nije pronađeno rješenje za podizanje kredita u Razvojnoj banci Federacije BiH, koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u nekadašnjem gigantu.

U Živinicama je, 21. februara ove godine održan sastanak na kojem su bili Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, i Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke FBiH. Tada je predstavljen program revitalizacije Konjuha, koji podrazumijeva podizanje kredita od šest miliona maraka, piše Oslobodjenje.ba

Nakon sastanka je rečeno da bi moglo doći do realizacije kredita, ali ne po programu koji je predstavio menadžment Fabrike namještaja. Prema dogovoru, garant za podizanje kredita su trebali biti Vlada Federacije, Vlada TK-a i Općina Živinice. Radnici Konjuha su jučer održali sastanak i sa načelnikom Hasanom Muratovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Beganom Muhićem. Na kraju sastanka je zaključeno da će Općinsko vijeće danas održati vanrednu sjednicu na kojoj bi trebale biti donesene odluke u vezi s  Konjuhom.

"I Općina želi da ima neku garanciju. Ona želi da joj Skupština Konjuha da zemlju u vrijednosti od dva miliona, koja bi joj bila garancija ukoliko se nekada ne bude mogao vraćati taj kredit. Ali, odluku o tome treba donijeti Skupština dioničara koja će biti tek 24. juna. I kad bi to sve išlo ubrzano, uz izmjene i dopune regulacionog plana, opet nam nema kredita za dva mjeseca, kaže Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

On navodi da je predsjedavajući Općinskog vijeća tražio da se šatori sklone u što kraćem roku, ali, veli, od toga nema ništa. "Ja znam da je to ružna slika općine, ali, šta me briga. I meni je ružno kad dođem kući i nemam šta jesti. Neću ja ljude da lažem, da pričam nešto što nije istina. Moglo je da ne dođe do ovoga, da su oni pristali da održimo sastanak prošle sedmice kad smo ih mi zvali", kazao je Trakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije