Protest poljoprivrednika ispred Ustavnog suda BiH

Radiosarajevo.ba
Protest poljoprivrednika ispred Ustavnog suda BiH

Udruženje poljoprivrednika u BiH danas će dovođenjem krava i domaćih životinja ispred zgrade Ustavnog suda BiH u Sarajevu, početi proteste kako bi izvršilo pritisak na sudije u vezi sa donošenjem odluke o zakonu o zaštiti domaće proizvodnje, koji je pod suspenzijom od 3. jula ove godine.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH Mire Pejića, odluka o suspenziji navedenog zakona pogoduje uvoznim lobijima i zbog nje domaća poljoprivreda trpi ogromne štete. Pejić je najavio kako će na proteste sa domaćim životinjama doći veliki broj poljoprivrednika iz cijele BiH.

Podsjetimo, predsjednik udruženja Miro Pejić mirne proteste je najavio na konferenciji za medije održanoj 18. septembra povodom apelacije predate Ustavnom sudu BiH o primjeni Zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

Pejić je tada izjavio kako je cilj protesta skrenuti pažnju na važnost odluke Ustavnog suda o primjeni Zakona te o apelaciji koju je Sudu podnio Ilija Filipović, predsjednik Doma naroda državnog Parlamenta, po kojoj se za poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske uvodi nulta carinska stopa.

Bh. poljoprivrednici će tražiti konačnu odluku, bilo pozitivnu ili negativnu te ne žele rupe u zakonu kojima se može manipulirati, a štetu koju donosi neprovođenje zakona smatra da nije potrebno ni napominjati.

Vezano:
Bh. poljoprivrednici najavili proteste
'Bh. poljoprivreda pod nogama trgovačkih lanaca iz Srbije i Hrvatske'
rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije