Protest penzionisanih boraca završen bez bitnijih pomaka

Radiosarajevo.ba
Protest penzionisanih boraca završen bez bitnijih pomaka

Foto: radiosarajevo.ba, Osvježeno u 20,00

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja potvrdio je da se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okuplja boračka populacija na mirnim protestima koji su zakazani za simboličnih minut poslije 12 sati. Jedan od zahtjeva koji će borci na protestima postaviti Vladi jeste redovno isplaćivanje penzija penzionerima vojnim osiguranicima i penzionerima ostalih boračkih populacija kad i ostalim penzionerima u Federaciji.

Kako javlja FTV Ni nakon razgovora s ministrom za pitanja boraca u Federaciji BiH Zahidom Crnkićem nema pomaka u ispunjavanju zahtjeva članova boračkih udrženja koji su danas u 12 h organizirali protest pred Federalnom vladom. Predstavnike koordinacionog odbora primio je resorni ministar, sastanak je prošao bez dogovora.

Ministar je obećao da će se ponovo sresti kako bi pokušali pronaći neko rješenje. Borci od svojih zahtjeva, kažu, ne odustaju. Osnovni je redovna isplata penzija bez umanjenja od 10 posto. Traže i objedinjavanje svih uredbi koje definiraju problematiku penzionisanja ove kategorije u jedan zakon. Ovo je, ističu, bio tek protest upozorenja. Ukoliko Vlada u naredne dvije sedmice ne poduzme ništa, najavljuju radikalnije mjere.


„Danas ćemo uputiti jednu poruku premijeru i Vladi,a to je da mi nećemo odustati od naših zahtjeva. Od 15 udruženja, danas u protestima ne učestvuje samo Udruženje penzionisanih i demobilisanih pripadnika HVO-a“, kazao je za RadioSarajevo Ismet Harbinja predsjednik Udruženja vojnih osiguranika FBiH.


Drugi zahtjev odnosi se na objedinjavanje u jedan zakon svih uredbi koje definiraju problematiku penzioniranja te kategorije, a treći na deblokadu procesa otkupa stanova, dodjele zamjenskih stanova njenim članovima i omogućavanje onima koji su dobili rješenja da počnu koristiti dodijeljene stanove.





Zahtjeva se i učešće članova boračkih udruženja u svim komisijama za izradu zakonskih i podzakonskih akata koja će regulirati probleme te populacije, kao i u komisijama za reviziju boračkih prava i dodjelu stanova.

„Naš zahtjev je da recesija bude za sve, tako i prije protesta naš zahtjeve je bio da svi skupa snosimo posljedice ove krize. Onog trenutka kad je Vlada smanjila sebi primanja mi smo to prihvatili. Međutim, to je samo jedan od naših problema i mi smo ponovo došli danas da pružimo podršku, jer samo jedinstvo boračkih organizacija može donjeti boljitak“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Dževad Rađo

Harbinja je dodao da će članovi Koordinacionog odbora više boračkih organizacija u FBiH otići na razgovore s resornim ministrima planirane za 18. novembar, a na današnjim protestima tražit će prijem kod tih zvaničnika. On kaže da su ranije već predali u pismenoj formi svoje zahtjeve.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije