Protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH: Tražimo veće plate!

2
Radiosarajevo.ba
Protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH: Tražimo veće plate!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protesti državnih institucija

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine danas su se u 10 sati okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Razlog njihovih protesta je kako su istakli neusvajanje zahtijeva, odnosno nepotpisivanje kolektivnog ugovora, budžeta za 2021. godinu kao i “dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija”.

Također su poručili da zaposleni u institucijama već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

Ukazali su i na neviđeno pravno nasilje i diskriminaciju koje se od vladajućih struktura u državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama vrši nad državnim službenicima a posebno na zaposlenicima.

"Najviše smo mi sami krivi za takvu situaciju jer smo tolike godine prvo šutili, pa smo onda počeli da regujemo ali sve je ostalo na papirima uz poneki blijedi pokušak protesta", navode iz Sindikata.

Protesti državnih institucija - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Protesti državnih institucija

"Došlo je vrijeme da se sve to promjeni i da sa papira pređemo na konkretnije stvari koje se zovu protesti, štrajkovi, tužbe, neposluh i sve ono što nam zakon omogućava mada kada bi se ponašali kao suprotna strana puno toga bi bilo na samoj ivici zakona", poručili su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije