Prosvjetari traže povećanje plaća

Radiosarajevo.ba
Prosvjetari traže povećanje plaća


Predstavnici sindikata prosvjete u Republici Srpskoj zatražili su danas od ministra prosvjete i kulture u ovom entitetu Gorana Mutabdžije da se plaće prosvjetnih radnika od 1.jula vrate na nivo plata iz prošle godine. 

Zatraženo je također da Ministarstvo prosvjete i kulture prilikom analize rada direktora obrazovnih i kulturnih ustanova, koji su stavili mandat Vladi na raspolaganje, uvaži mišljenje Sindikata i da se, tamo gdje se utvrde, oštro sankcionišu svi oblici nepotizma i korupcije u ovim ustanovama. 

Na sastaku s predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić i predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevanom Milićem ministar Mutabdžija je rekao da je zahtjev Sindikata legitiman i da će Vlada RS poslije sveobuhvatne šestomjesečne analize prihoda i rashoda, razmatrati taj zahtjev, piše novinska agencija Fena.

Potvrdio je i da će Ministarstvo prosvjete i kulture cijeniti mišljenje Sindikata prilikom ocjene rada direktora obrazovnih i kulturnih ustanova, saopćeno je iz tog ministarstva. 

Prosvjetnim radnicima u RS plaće su u od ove godine smanjene za dodatnih 10 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije