Prošli i budući mitinzi podrške Mladiću

Radiosarajevo.ba
Prošli i budući mitinzi podrške Mladiću

Danas se na ulicama Istočnog Sarajeva u Lukavici okupilo oko 500 tamošnjih stanovnika, koji su uz nošenje zastava Srbije i uz pjesme u čast Ratka Mladića,  protestovalo protiv hapšenja ovog ratnog zločinca, javila je BHT.

Skup podrške Mladiću održan je na Palama, gdje se okupilo nekoliko hiljada osoba, kojima su se pridružili studenti Univerziteta Istočno Sarajevo.

U višegradu na Trgu palih boraca ispred Spomenika braniocima Republike Srpske, nekoliko hiljada stanovnika ove opštine izrazilo je protest zbog hapšenja Ratka Mladića. Protest je organizovala Boračka organizacija Višegrada.

Za sutra je najavljen miting podrške Mladiću na Sokocu, u nedelju u Han Pijesku i Kalinoviku , dok je Boračka organizacija Republike Srpske centralne proteste povodom Mladićevog hapšenja najavila za utorak (31. maj) u Banja Luci.

Protesti u Beogradu i Novom Sadu

U više gradova Srbije demonstrirale su pristalice Ratka Mladića zbog njegovog hapšenja. U Novom Sadu demonstranti su pokušali ući i u zgradu Radio-televizije Vojvodine. Policija je intervenirala i povrijeđene su dvije osobe. Istovremeno, policija je u Beogradu privela 35 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira.

Protesti i incidenti u Beogradu i Novom Sadu

Mjere sigurnosti u Srbiji su podignute na najviši nivo, a u Beogradu su zabranjeni javni skupovi.

Međutim, iz Srpske radikalne stranke najavili su nove proteste, a datumu i mjesto održavanja biće poznati sutra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije