Propao trinaesti pokušaj da Mostar dobije gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
Propao trinaesti pokušaj da Mostar dobije gradonačelnika

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara propao je i trinaesti pokušaj da se izabere gradonačelnik ovog grada na Neretvi.

Mostar je na ovaj način ostao jedini grad u BiH u kome nije formirana vlast nakon lokalnih izbora 5. oktobra prošle godine, već gradonačelničku funkciju u tehničkom mandatu obavlja dosadašnji gradonačelnik LJubo Bešlić.

Vijećnici su i na današnjoj sjednici glasali za iste kandidate - LJubu Bešlića iz HDZ-a BiH, Suada Hasandedića iz SDA i Vahidu Bebanić iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

U drugi krug glasanja prošli su, kao i svaki put do sada, Bešlić i Hasandedić i u tom krugu rezultat je bio izjednačen, svako je imao po 13 glasova.

U trećem krugu Bešlić je dobio još jedan glas, a za izbor gradonačlnika potrebna je natpolovična većina ili 18 glasova, što niko od kandidata ne može obezbijediti.

Prema nekim tumačenjima Statuta grada Mostara, gradonačelnik bi mogao biti izabran i u slučaju da dva kandidata dobiju isti broj glasova - na primjer po četrnaest, s tim da bi tada gradonačelnik bio mlađi kandidat, u ovom slučaju Bešlić, ali u Gradskom vijeću Mostara niko ne može obezbjediti ni takav rezultat.

U vezi sa izborom gradonačelnika Mostara do sada nije postignut nikakav politički dogovor, a kolacija HDZ BiH - SDA, koja je u Mostaru činila vlast svih godina nakon rata na lokalnom nivou, u ovom gradu više ne postoji, tako da je za sada nemoguće doći do izbora prvog čovjeka grada.

srna/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije