Propao sastanak za spas Aluminija: Glencore se povukao

Radiosarajevo.ba
Propao sastanak za spas Aluminija: Glencore se povukao
Foto: Arhiv / Mostarski Aluminij

Sastanak predstavnika Vlada Federacije Bosna i Hercegovina i švicarskog Glencora danas u Sarajevu, nisu dali nikakve rezultate.

Nisu zabilježeni pomaci i ostaje neizvjesno kako će Aluminij dalje raditi.

Sastanak u Sarajevu: Hoće li 'Glencore' spasiti mostarski 'Aluminij'?

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao da je nakon 48 sati direktnog razgovora između predstavnika Aluminija i Glencorea došlo do promjene Glencoreaovog stajlišta.

"Tražili smo da danas bude sastanak. Nakon usmene informacije koje je Glencore dao Upravi Aluminija i ponude da sufinansira ili finansira električnu energiju u iznosu od 50 eura po megavat satu, sastanak je krenuo sa tom informacijom i tim ulaznim parametrima. Međutim, Glencore je na samom sastanku iznio da nisu spremni preuzeti sufinansiranje ili finansiranje u iznosu od 50 eura po megavat satu. Čak šta više, po mom mišljenju su problematizirali i ovo pismo koje su sami preko Uprave Aluminija poslali Vladi FBIH. Po mom mišljenju, oni su se povukli iz pregovora i po mom mišljenju krajnje neprofesionalno danas iznijeli svoje stavove, u suštini da se vraćaju korak unazad, a ne korak unaprijed", kazao je Džindić, prenosi N1.

Kako je naveo, Vlada FBiH će i da dalje pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 procenta.

 "Što se tiče predstavnika malih dioničara, jako im je žao i iznijeli su svoje negodovanje zbog promjene stava Glencorea. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju razgovore i pregovore sa svim potencijalnim investitorima. Mi smo jutros dobili još jedano pismo namjere od firme Man World Holding Trust u kojem traže sastanak kod premijera FBiH, dopredsjednice i mene. Tražit ćemo i dalje strateškog partnera", naveo je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije