Propada još jedna firma u BiH, a tvrde da su giganti: 70 radnika ostalo bez posla

6
Radiosarajevo.ba
Propada još jedna firma u BiH, a tvrde da su giganti: 70 radnika ostalo bez posla
Foto: Printscreen / Prevent Bužim

Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma "Prevent" koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.

Sebira Odobašić, bivša uposlenica 'Preventa' kazala je da je od sada 'socijalni slučaj'.

"Ja sam faktički sada socijalni slučaj - na cesti. Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina".

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vrata Preventa za Sebiru Odobašić iz Bužima sada su zaključana. Preko noći, zajedno s još 70 uposlenica ostala je bez posla. Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu, za jedan kamoli više mjeseci preživljavanja. 

"Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno", rekla je za BHRT.

Da će ostati bez posla radnice nisu očekivale, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

Analiza tržišta rada 2023. otkriva uznemirujuće trendove: Povećan interes za odlazak u inostranstvo

Analiza tržišta rada 2023. otkriva uznemirujuće trendove: Povećan interes za odlazak u inostranstvo

"Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika", rekla je Sedina Kudelić, bivša uposlenica.

Istog mišljenja je i Semka Ćenanović.

"Radili smo, ostajali smo, znala sam dolaziti i u treću smjenu raditi sama. Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala", kazala je.

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta pomoć je nudio i bužimski načelnik. 

Alarmantno upozorenje: Sarajevskoj berzi prijeti gašenje

Alarmantno upozorenje: Sarajevskoj berzi prijeti gašenje

"Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im nije pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije",istakao je načelnik Bužima Mersudin Nanić.

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu. Pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja.

[related]https://youtu.be/u42b0Y6qCrk[/related] 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije