Promoviran biometrijski pasoš

Radiosarajevo.ba
Promoviran biometrijski pasoš

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je danas u Sarajevu, na promociji novog biometrijskog pasoša, kazao da je opredjeljenje Vijeća ministara i njega lično da predano rade na ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

„Ovo je jedan od konkretnih dokaza da na tome predano radimo bez obzira što BiH u saopćenju Evropske komisije neće biti zemlja kojoj će biti preporučen 'bijeli šengen' od 1. januara 2010. godine“, kazao je Špirić.

On je pozvao nadležne institucije da do kraja septembra 'završimo sve ono što možemo uraditi', da „stvorimo dovoljno prostora Evropskoj komisiji da da povoljan izvještaj za BiH“, napominjući da će biti novi izvještaj u oktobru.

„Dakle, do 1. oktobra imamo uslova da ispunimo sve obaveze iz Mape puta. U utorak ćemo imati tematsku sjednicu Vijeća ministara BiH gdje ćemo dobiti stepen ispunjenosti uslova BiH vezano za liberalizaciju viznog režima i gdje ćemo pozvati sve adrese da predano rade do konca septembra da našim prijateljima u Briselu damo do znanja da smo kredibilna zemlja i da možemo završiti taj posao“, kazao je Špirić.

Izražavajući zadovoljstvo promocijom novog biometrijskog pasoša, kazao je da očekuje da će Agencije za identifikacione dokumente napraviti akcioni plan i da ćemo tačno znati kada će početi izdavanje biometrijskih pasoša i koje serije možemo očekivati ove godine, kako bi smo bili uvjerljiviji u Briselu da je ovo posao u koji smo ozbiljno zakoračili i da je ovo proces koji će obezbijediti sigurnost ličnih dokumenata u BiH.

Šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročevič (Iarochevitch) je kazao da je uvođenje biometrijskog pasoša jedan od ključnih koraka prema procesu koji nas vodi ka ukidanju viznog režima.

„Imajući u vidu sav napredak koji je do sada ostvaren, imamo potpunu vjeru u to da će BiH biti u mogućnosti da ispuni i sve preostale uslove u skoroj budućnosti. Ako nastavimo ovim tempom reformi i ako se ispune svi uslovi, Evropska komisija bi mogla biti u mogućnosti da izađe sa novim prijedlogom već u prvoj polovini 2010. godine. U tu svrhu mi ćemo intenzivirati dijalog sa ovom zemljom i nastaviti pružati svu neophodnu tehničku podršku“, kazao je Jaročevič.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg je napomenuo da svaka zemlja koja nastoji dospjeti na takozvanu „bijelu šengen listu“ se složila da će ispuniti obaveze koje su specificirane na takozvanoj Mapi puta.

Dodao je kako je isti slučaj i sa BiH.

Prema njegovim riječima, niko nije isključen iz kontinuiranog procesa koji vodi ka liberalizaciji viznog režima od zemalja u regionu.

„Znam da je moguće da se uskoro prevaziđu preostale prepreke. Možete računati na našu podršku da bi ispunili cilj“, kazao je ambasador Hedberg podsjećajući da je Švedska nedavno izdvojila značajna finansijska sredstva kako bi direktno podržala proizvodnju kvalitetnih biometrijskih pasoša.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je kazao da je izdavanje pasoša po biometrijskim uslovima jedan od ključnih uslova za viznu olakšicu građana BiH.

„Sada predstoji niz aktivnosti na probnom testiranju ukupnog sistema, usaglašavanju, dodatnom obučavanju kadrova, ispunjavanju drugih pretpostavki, ali sve sa izvjesnošću da će ovi pasoši biti izdavani građanima krajem ove godine i sa konstatacijom da je uvođenjem biometrijskih pasoša otklonjen jedan od bitnih uslova za ukidanje viza za građane BiH“, kazao je Nović.

Dodao je da su stvoreni uslovi u cijeloj BiH da se identifikaciona dokumenta, prije svega pasoši, izdaju pod uslovima izadavanja biometrijskih pasoša.

„To znači gotovo apsolutnu ili najveću moguću sigurnost izdavanja dokumenata“, kazao je Nović ističući da je sigurnost dokumenata iznad svega.

„Očekujem od građana da imaju strpljenja jer iz dana u dan sistem je sve stabilniji, stanje se postepeno normalizuje. Danas smo postigli načelnu saglasnost sa dobavljačem da skrati rok za gotovo mjesec i po dana u dostavljanju gotovih biometrijskih pasoša koji bi trebali 15. oktobra da stignu u BiH, prva tranša, i počnu da se izdaju. Danas je BiH već u fazi izdavanja pasoša po biometrijskim uslovima. To je ključno za BiH“, zaključio je ministar Nović.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Siniša Macan je rekao da je sistem profunkcionisao i da on u ovom momentu radi.

„Sistem je profunkcionisao na način da je u sistem uvezano praktično 135 opština. Sve opštine u BiH su uvezane, sedam opština još uvijek nije, ali postoji način rada kako se dostavljaju podaci. Uvezano je 135 lokacija ministarstava unutrašnjih poslova. Činjenica je da se se pogotovo u prva dva-tri dana dešavale gužve. Razlozi problema su ležali u činjenjci da su svi prethodni podaci prebačeni na novi sistem i da se u prvom momentu desio problem“, kazao je Macan napominjući da su ti problemi otklonjeni.

Zašto BiH nije dobila bezvizni režim

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije